Проблема корупції — і не тільки у військовому середовищі, а й у решті сфер життя України — виразно виявляє себе упродовж останніх років майже як масштабний керівний вимір. За кожним дрібним хабарником криється його начальник. Саме тому військова прокуратура Західного регіону України береться здебільшого за викриття високопоставлених можновладців та офіцерів. Про такий соціокультурний феномен, як корупція в державі, спілкуємося з полковником юстиції військовим прокурором Західного регіону України Олегом Сенюком (на знімку).

 

Фото надане
прес-службою військової прокуратури Західного регіону України.

 

— Олеже Володимировичу, якими були найбільш резонансні затримання 2016 року?

— Зі ста відсотків злочинів, які нами розслідуються, лише чверть стосується цивільних, 75% — це злочини у військовій сфері. Коли спецслужби звертаються до нас із пропозицією співпраці, ми погоджуємося, адже це, насамперед, неабияке визнання та повага.

У листопаді 2016 року вдалося задокументувати факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради. Було встановлено, що вказаний чиновник, зловживаючи службовим становищем і з метою протиправного особистого збагачення, вимагає від підприємця хабар за сприяння в укладенні міськрадою з ТОВ договорів на проведення робіт з облаштування території Львова. Горе-чиновник пообіцяв за відкат посприяти в укладені трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків на загальну суму понад 890 тисяч гривень та одного договору з облаштування території Львова на загальну суму понад 10 мільйонів гривень, а також підписання актів виконаних робіт після виконання вказаних договорів. Розмір хабара мав становити 8—10% від суми договору. А у разі незгоди і, відповідно, несплати — договори підписані не будуть. Тож підприємець опинився в ситуації, коли відмова від надання неправомірної вигоди зашкодить його законним правам та інтересам, і був змушений погодитися на незаконні вимоги чиновника. І з цієї миті до справи взялися військові прокурори у тандемі з оперативниками УСБУ...

— Скільки часу тривала спецоперація?

— Майже десять місяців і завершилася затриманням посадовця у момент передачі другої частини хабара (80 тисяч гривень). Першу він отримав у вересні — 10 тисяч гривень, це становило 8% від суми договору.

Отож, за сприяння, звісно, підозрюваного, міськрада з травня по липень минулого року укладала з цією комерційною організацією договори на «замовлені роботи» в центральній частині міста. У першому випадку сума договору становила 139 тис. грн. Таким чином, у діях начальника управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради вбачаються ознаки тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. За цим фактом військовою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження і здійснюється досудове розслідування. Також йому повідомлено про підозру у скоєнні вищезгаданого злочину.

— Цього чиновника відсторонили від виконання посадових обов’язків у міській раді, проте історія з відкатами не завершилася одним епізодом?

— Так, вказана особа також підозрюється в іншому злочині, який призвів до пожежі та зсуву відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівщини у травні.

Тоді трагедія забрала життя чотирьох осіб. Проте підозрюваного це не зупинило. Цинізм вчинку не має меж — коли вся Україна стежила за сумними подіями на Львівщині, чиновник у розмові з підприємцем смів запропонувати за грошову винагороду (майже 5% від суми укладеного договору) посприяти йому в укладенні договорів щодо вивезення сміття зі Львова. Досудове розслідування триває.

Упродовж 2016-го військовими прокурорами регіону розслідувано та скеровано до суду 92 кримінальні провадження, пов’язані з корупцією, а у 45 провадженнях судами винесено вироки. Якщо ж говорити про цей рік, то нами за перші тижні січня розслідувано та скеровано до суду вже 4 кримінальні провадження вказаної категорії.

Загалом торік військовими прокурорами у злагодженій діяльності та ефективній координації дій з оперативними підрозділами СБУ та Національної поліції України затримано 85 посадовців.

— Серед затриманих, зокрема, і помічник народного депутата?

— Так. У грудні 2016 року до нас звернувся приватний підприємець і повідомив, що помічник народного депутата вимагає у нього грошові кошти. Останній розповів підприємцеві, що у нього є звернення від громадських організацій. Щоб ці звернення не перетворилися на депутатські запити, необхідно заплатити відповідну суму. 140 тисяч гривень від приватного підприємця призначалися для неперешкоджання при будівництві багатоквартирного житлового будинку, а саме — на неспрямування депутатських запитів до правоохоронних та контролюючих органів.

Зловмисника затримано у порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом) та обрано запобіжний захід. Здирника відсторонено від займаної посади. Досудове розслідування триває.

— За перший місяць нового року відбулося декілька гучних затримань високопосадовців у Чернівецькій та Тернопільській областях...

— 11 січня 2017 року було задокументовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником відділу прикордонного поста «Шепіт» відділу прикордонної служби «Селятин» Чернівецького прикордонного загону. Грошові кошти у розмірі тисячі євро призначалися за сприяння у безперешкодному переміщенні через державний кордон України до Румунії 20 ящиків цигарок поза митним та прикордонним контролем. Хабар виявлено та вилучено під час огляду місця події в повному обсязі. Старшого лейтенанта затримано в порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням). Також судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 40 тис. грн. застави та відсторонення від займаної посади.

З останніх, найсвіжіших, затримань «колядників» — це викриття напередодні Старого Нового року, 13 січня, начальника Чортківського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Тернопільщини. Хабар у 30 тисяч гривень призначався за закриття виконавчого провадження та зняття обмеження щодо виїзду за кордон. Наступного дня зловмиснику було повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України, і 15 січня Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Як альтернативу суд визначив заставу в розмірі 40 тисяч гривень. Досудове розслідування триває. Цікава річ: що більш продуктивно ми діємо, то значніше хабарники підвищують свої «тарифи». Мовляв, ризикують бути схопленими, тому вище оцінюють свою протиправну діяльність. Також спостерігаємо ситуацію, коли людей, котрі працюють на низових ланках, підштовхують на злочин керівники. Адже якщо не передаватимуть кошти «нагору», то їх звільнять. Класика — риба гниє з голови. Насамперед потрібно боротися з корупцією на вищих рівнях.

Христина ГОРОБЕЦЬ.