Проросійські бойовики знову проігнорували домовленості Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Вчора, 20 лютого, мало розпочатися відведення важкого озброєння від лінії розмежування, а також відбутися встановлення режиму припинення вогню. Цього не сталося. Понад те, минулими вихідними окупаційні війська посилили обстріли позицій ЗСУ. За даними штабу АТО, за добу (на 19.02) супротивник 105 разів відкривав вогонь, а станом на 20.02 — 62 рази, використовуючи великокаліберну зброю, БМП і протитанкові ракетні комплекси. Крім того, терористи знову обстрілювали мирні населені пункти. В епіцентрі ударів — Авдіївка. Як повідомляє прес-служба Донецької ОДА, у період з 17 по 19 лютого в результаті ворожих обстрілів населених пунктів на Донеччині поранено сімох мирних мешканців.


За словами речника МО з питань АТО полковника Олександра Мотузяника, цими днями одночасно із загостренням бойових дій під Авдіївкою супротивник активізувався й на інших ділянках фронту, зокрема на тих, де зазвичай бойові дії не ведуться.

 

У суботу внаслідок пошкодження ЛЕП виникли проблеми з електрозабезпеченням Авдіївки, було знеструмлено коксохім і Донецьку фільтрувальну станцію. Українська сторона запитувала режим тиші, щоб працівники обленерго могли ліквідувати лінії розриву, але російська сторона в СЦКК не квапилася надавати письмові гарантії. Про це повідомив керівник Донецької облВЦА Павло Жебрівський у телеефірі. У неділю ремонтні роботи з нашого боку було проведено й лінію електропередач відновлено. Вчора вдень, за інформацією ДСНС, електропостачання Авдіївки повністю відновили, а теплопостачання міста здійснювалося в штатному режимі за рахунок коксохімічного заводу.


Про масштаби руйнувань у цьому багатостраждальному місті повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. «За останні тижні ескалації в Авдіївці було пошкоджено 328 цивільних будинків, два з них вчора. За весь час війни — 1032 будинки в приватному секторі і 91 багатоповерхівка», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.


З огляду на це все, загострення ситуації на фронті продовжуватиметься. По-перше, російські управителі війни продовжують використовувати ескалацію воєнних дій на сході нашої країни для політичного тиску (зустріч у Мюнхені — 105 обстрілів і Авдіївка). По-друге, незабаром 23 лютого, а такі дати в Кремлі полюбляють відзначати гучно... Крім того, анонсовано на 21-ше відправлення чергового «гумконвою» в ОРДЛО. А після таких посилок від Путіна проросійські військові формування починають поводитися особливо активно. Паралельно з цим у їхніх лавах очікується поповнення. За даними групи ІС, командування підрозділів російсько-терористичних військ на приморському напрямку (район Тельманового) готове прийняти дві нові «мотострілкові роти», сформовані на території РФ.


А ватажок «Всевеликого Війська Донського» Козіцин планує 23-го прибути до адміністрації президента РФ із доповіддю про готовність до бойових дій і для одержання наказу про участь свого «війська» на території Донбасу у діях проти ЗСУ.


Аналізуючи нинішню ситуацію на фронті й боєздатність ЗСУ, народний депутат України, координатор групи ІС Дмитро Тимчук вважає, що порівняно з боями під Дебальцевим два роки тому наша армія зміцніла. «Нині бойовики не ставили завдання рватися вперед і створювати котли. Якби їм вдалося відігнати наші війська подалі від Авдіївки, це б їх цілком влаштувало. Але навіть таке «промацування» показало, що українська армія готова до будь-яких масштабних операцій з боку російсько-терористичних військ. У нас працювала система управління. Таких ситуацій, як у часи Дебальцевого, коли росіяни «клали» зв’язок і ми були безсилі перед засобами РЕБ, нині уже не виникало. Крім того, зникла проблема розподілу повноважень — командири всіх рівнів почали брати на себе відповідальність за ухвалення рішень. Те саме можна сказати про рівень підготовки й морально-психологічний стан особового складу», — сказав він.