Депутати Вінницької облради підготували на чергову сесію проект звернення до Верховної Ради, глави держави та уряду про ініціативу щодо залучення до переговорів стосовно цілісності України гарантів Будапештського меморандуму.


Ініціаторами документа є члени постійної комісії з питань свободи слова, інформаційного простору та реформування державних і комунальних ЗМІ. «У Вінниці дислокувався штаб 43-ї ракетної армії, а на території області — низка військових підрозділів, що мали на озброєнні смертоносну зброю, — каже голова комісії Тетяна Редько. — Саме від нас розпочинався процес її ліквідації. Не дивно, що депутати Вінниччини звертаються з такою важливою пропозицією».


Вінницькі обранці ще раз нагадали про надзвичайно слабку інформаційну складову в питаннях поширення своєї правоти у відстоюванні територіальної цілісності не тільки на Донбасі, а й у світі. «Уявляєте, як може змінитися ставлення до України, якщо ми оприлюднимо статистику, якої кількості смертоносної зброї позбулася наша держава? — наголошує голова комісії. — До того ж Україна зробила це добровільно. Чи багато пересічних європейців знають про це? У кращому разі хтось щось чув, бо часу відтоді минуло чимало. Та й керівникам багатьох країн варто б нагадати цифри, а вони справді вражаючі!» Як стверджує пані Редько, цю статистику варто освіжити в пам’яті й народним депутатам.


У проекті постанови зазначено, що Україна у процесі роззброєння позбулася 2500 ядерних боєголовок, із них 1278 передано Росії як гарантію безпеки з її боку. Було розформовано 10 ракетних дивізій, в яких налічувалося 50 тисяч військових фахівців. Вони ціною свого здоров’я ліквідовували ракетні комплекси. Колишні ракетники 43-ї армії, які проживають у Вінниці, дотепер згадують про те, якою пекельною була ця робота, зокрема з вилучення ракетного палива.


— Маємо в руках вагомі аргументи нашої миролюбності і не використовуємо їх, — продовжує Тетяна Редько. — Хто ще у світі відмовився від такої великої кількості ядерної зброї? Ніхто. Хіба може держава, яка знищила зброю, не бути миролюбною? Якщо ми зуміємо показати світовій спільноті хоча б ці факти, тоді, без сумніву, зміниться уявлення про так званих українських «карателів», як нас називають нині колишні «брати». І роблять вони це постійно, дезінформуючи світову громадськість.

Вінницька область.