Гучною сенсацією останніх днів у Криму стало плановане залишення території анексованого півострова одним з найбільших розважальних центрів, який був популярним об’єктом для відвідування туристами.

 

 

Ідеться про сафарі-парк «Тайган» у Білогірському районі Криму. В 2006 році, задовго до окупації Криму, підприємець Олег Зубков на торгах придбав будівлі військової бази, яка належала за радянських часів до НДІ Центрального науково-виробничого об’єднання «Каскад». База являла собою жахливе видовище, фактично це була занедбана територія площею майже сорок гектарів, розташована за два кілометри від районного центру Білогірськ, що в східній частині Криму.


«Чотири роки я займався реконструкцією власності, яку придбав. Паралельно ще й оформленням договору оренди. Але спочатку було знайдено якісь лісосмуги, що їх необхідно було звідси вивести. Потім давали мені проміжні рішення про присвоєння адреси, про те, що місцеві органі влади погоджуються з тим, що тут буде сафарі-парк «Тайган», парк левів», — розповідає Олег Зубков.


Парк урочисто відкрили в 2012 році. Його влаштовано в такий спосіб, що відвідувачі можуть практично повністю зануритися в атмосферу спілкування із дикою природою. Над «саваною» перекинуто містки, з яких можна спостерігати за поведінкою левів, котрі мешкають практично в природніх умовах. А любителям екстриму пропонується і виїзд на спеціальному транспорті безпосередньо в сафарі-зону.


Нині в парку 60 левів і 40 тигрів. Крім хижаків, тут мирно сусідять сотні інших тварин і птахів: страуси, верблюди, ведмеді, бізони, зебу, лами, жирафи, а також пітони, крокодили та анаконди.


Олег Зубков — колишній військовий, закінчив Київське вище військово-політичне морське училище, служив, звільнився, зайнявся бізнесом. В Ялті він організував перший на території країн СНД приватний зоопарк «Казка», який одразу став популярним і серед жителів, і серед гостей головної української оздоровниці. Пізніше створив і парк левів, який став найбільшим в Європі розплідником диких тварин і найпопулярнішим екскурсійним об’єктом. За сезон (із травня по жовтень) відвідуваність сафарі-парку становить понад 200 тисяч осіб.


Зубков, до речі, спочатку сприйняв позитивно «прихід» до Криму російських порядків навесні 2014 року, але буквально через півроку він різко змінив свою думку, побачивши справжні реалії «російського» життя, як то кажуть, без прикрас. А це постійні причіпки, перевірки, які почали лихоманити бізнес. Доходило й доходить до відвертих провокацій. Приміром, у січні цього року російські ЗМІ широко розтиражували смерть одного з підсобних робітників сафарі-парку, якого нібито роздерли хижаки.

Було порушено кримінальну справу, призначено експертизи та перевірки. Але, як з’ясувалося, тридцятирічного чоловіка за кілька днів до того покусали собаки в селі, розташованому поруч, він вчасно не звернувся до лікаря, не зробив відповідні щеплення і помер. Однак про це ЗМІ просто промовчали.


Олег Зубков, проти якого розгорнуто справжню кампанію з його витиснення із Криму, вирішив вивести свій бізнес до Туреччини. Він повідомив, що мерія Стамбула виділила прекрасні угіддя за декілька кілометрів від цього міста і погодилася на відкриття зоологічного парку. Підприємець заявив, що цей парк він зробить найкращим у світі. У цьому можна не сумніватися, оскільки такий досвід у нього є.


Сам Зубков заявив авторові, що не бачить проблем з переміщенням тварин із Криму. В цьому випадку свою привабливість втратить саме півострів. «Ви знаєте, проблем у вивезенні тварин немає, але вони можуть бути створені владою. У кожному разі, я знайду тварин у зоопарках Європи, але для Криму, для розвитку туристичного бізнесу це буде трагедія», — зазначив він.


А що ж так звана кримська влада? Вона демонструє цілковитий спокій на межі шизофренії. «Іде і нехай іде», — заявляє призначений Кремлем «глава Криму» Сергій Аксьонов. Це видається, принаймні, дивним, оскільки одночасно «міністерство курортів» півострова заявляє, що необхідно приваблювати до Криму дедалі більше туристів. Але, крім моря, брудних пляжів, «затасканих» музеїв і занедбаних санаторіїв, запропонувати особливо й немає чого.


Нічого нового, тобто ніяких нових центрів приваблення туристів не буде, а все те, що було, бездумно руйнується. Із Криму йдуть не тільки леви, тут немає, по суті, можливостей для нормального ведення і розвитку будь-якого бізнесу. Тільки за даними Росстату, кількість збиткових підприємств на півострові в 2016 році, порівняно з 2015-м, збільшилася до 33,7%, і загальна сума збитків перевищує 100 мільйонів доларів США.

Київ—Крим—Київ.


Фото з архіву автора.