Ліга оборонних підприємств України, яка об’єднує приватні компанії оборонно-промислового комплексу країни, вимагає від уряду рівних конкурентних умов на вітчизняному ринку ОПК. Свою позицію вони виклали в листі-зверненні до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.


Підприємства ліги виконують державні оборонні замовлення (ДОЗ), виробляють новітні зразки озброєння і військової техніки (ОВТ), власним коштом створюють сучасні потужні конструкторські бюро, які щодня працюють над удосконаленням зразків ОВТ, розгортають експериментальні та серійні виробництва таких зразків, накопичують потужний інженерний і науковий потенціал. При цьому держава вже давно регулює прибуток таких суб’єктів господарювання: згідно з постановою Кабміну № 464 від 27.04.2011р. прибуток у складі ціни не може перевищувати 5 відсотків витрат на придбання комплектувальних виробів, робіт (послуг), а також 30 відсотків решти витрат у складі виробничої собівартості продукції. Нині питома вага комплектуючих іноземного виробництва у новітніх зразках озброєння становить майже 70 відсотків, решта витрат — лише 30 відсотків. Тоді як розрахунковий рівень прибутку становить 10,1 відсотка, а реальний — ще менше, з огляду на темпи інфляції. Такий рівень прибутку, кажуть фахівці, неприпустимий для приватного виробника, бо не дає йому розвиватися та фінансувати подальші розробки.


Попри цю просту арифметику, торік у жовтні Міністерство оборони затвердило «методичні рекомендації», якими розрахунковий рівень прибутку виконавця ДОЗ зменшено майже вдвічі — до 5,4 відсотка. Такі нормативи в сучасних умовах ставлять під загрозу обороноздатність держави, адже майже 2/3 обсягу оборонного замовлення виробляють саме приватні компанії. Такий підхід до ціноутворення є рудиментом радянської епохи, не відповідає викликам сьогодення і потребує негайного перегляду, наголошують підписанти звернення до глави уряду та вимагають вжити відповідних заходів. А ще — створити робочу групу із залученням представників приватних оборонних підприємств та недержавних профільних експертів, зокрема фахівців Ліги оборонних підприємств України, з метою обговорення моделі ціноутворення в оборонній галузі і відпрацювання рекомендацій щодо її реформування відповідно до сучасних вимог.