Минулого тижня народний депутат України Надія Савченко в супроводі керівника центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана відвідала на окупованій території Донецької області макіївську колонію, де тримають українських заручників. Першими про цей неофіційний візит повідомило «міністерство держбезпеки «ДНР». Потім «сторона, що приймає» поінформувала про те, що хотіла б отримати доступ до місць тримання бойовиків на українській території...


Про свою поїздку до макіївської колонії написала у Фейсбуці Надія Савченко, повідомивши, що їй «пообіцяли дати можливість відвідати всіх, хто є в мінських списках».


Своєю чергою керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук заявив у коментарі «Українським новинам»: «Мені невідомо, щоб хоча б кому-небудь у СБУ Савченко повідомляла про свої плани. Вона в принципі не зобов’язана це робити за законом, але (має) з елементарних міркувань безпеки, звичайної людської логіки... Викликає подив упевненість Савченко в тому, що на території ОРДЛО з нею нічого не трапиться й не повториться попередній сценарій. Можливо, їй відомі певні фактори, про які вона нас не інформує і які дають їй підстави бути настільки впевненою в тому, що сепаратисти не вчинять так само, як попереднього разу».


У Служби безпеки України є чимало запитань до народного депутата Надії Савченко, сказав у недільному ефірі одного з телеканалів радник голови СБУ Юрій Тандіт, відзначивши, що СБУ опитає народного депутата «найближчим часом». За його словами, Надію Савченко використовують спецслужби Російської Федерації... «З боку держави з терористами зустрічаються неуповноважені особи, які потім від імені терористів намагаються говорити з нами з позиції сили. Ми нікому не дозволимо говорити з нами з позиції сили», — наголосив радник голови СБУ.


Учора, коли верстався номер, стало відомо, що українські спецслужби проводять опитування Володимира Рубана у зв’язку з фактом порушення ним порядку перетину лінії розмежування.


А прес-секретар відомства Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки України перевіряє інформацію, оприлюднену з парламентської трибуни народним депутатом України Тетяною Ричковою (фракція БПП) щодо незаконних дій Надії Савченко.

«Вона побувала на позиціях Збройних Сил України й підбурювала військовослужбовців залишити свої позиції, прийти в Київ і здійснити державний переворот», — заявила Тетяна Ричкова.


Відреагувала на ці резонансні події й Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.


«Україну всіма силами підштовхують до легітимізації бойовиків, до прямих переговорів з ОРДЛО, намагаючись створити сценарії прямих переговорів, паралельні мінському процесу, без РФ і ОБСЄ. Звичайно, це серйозно ускладнює й без того непросту роботу української делегації в Мінську, причому всіх груп, не тільки гуманітарної, а й безпекової, економічної, політичної. Але жодних прямих переговорів і легітимізації бандитів не буде. Які б брудні сценарії не розігрував Кремль у цій гібридній війні проти України», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Геращенко.