Йдеться про учня 11 класу з міста Дубно (Рівненщина), учасника творчого об’єднання «Юний винахідник та раціоналізатор» Дубенської міської станції юних техніків Василя Перевозчикова (на знімку). Керівник об’єднання Ярослав Павлик зазначає, що Василь працює над розробками, передбаченими для тих, хто поранений, хто потребує соціальних та побутових підтримок, для воїнів АТО.

 


Так, у співпраці з іншим учасником творчого об’єднання Миколою Гладовським він представив на обласний конкурс прилад, що допомагає в загоюванні ран нижніх кінцівок. Ця розробка стала переможцем конкурсу.


А нині до Василя Перевозчикова прийшов черговий успіх — на Всеукраїнському конкурсі молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище», де загалом було представлено 232 учнівські роботи, Василь представив свою працю у номінації «Моє енергетичне рішення», а її темою (теоретичною і практичною) стало автономне економічне опалення військових об’єктів (бліндажів, складів, госпіталів) та мобільних пунктів у зоні АТО. А ще (як можливий варіант) — для опалення приміщень малого, середнього бізнесу.


Розроблені форми міні-котлів дають змогу спалювати небагато твердого палива (дрова, вугілля й особливо торфу) і при цьому тепло в півтора-два рази довше не вивітрюється з опалювального об’єкта. Усе це завдяки металевим спіралям, в які закладено пісок. Відтак він, розпечений, плюс конструкція регулювання тепловіддачі дають змогу грітися набагато довше, ніж при звичайних буржуйках.


Але це лише частина розробки. Ще одна — міні-двері (висотою до двох метрів) у приміщення. Їх конструкція (обертальна, двошарова й роликова), навіть коли відчиняють двері, не допускає протягів. Відтак не меншає тепла в нагрітому приміщенні.


Василь Перевозчиков разом зі своїм науковим керівником Ярославом Павликом надіються, що ця розробка знайде своє застосування в житті. Про це заявив і сам юний дубенський винахідник, отримуючи в Києві у фіналі конкурсу нагороду.

Рівненська область.


Фото надане авторами.