Учора Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів робочу нараду із представниками підприємств енергетики та металургійної промисловості, щоб оцінити загрози, з якими вони зіштовхнулися через блокування вантажних перевезень із тимчасово окупованих територій України.


На думку прем’єра, блокада може спричинити проблеми із тепло- та електрозабезпеченням, а також зупинення підприємств металургійної галузі, що призведе до послаблення національної валюти, зменшення доходів бюджету, скорочення робочих місць та припинення економічного зростання. «Я проти контрабанди, я проти торгівлі на крові. Але я за Україну і за українців, і за національну економіку, і за освітлення і тепло в українських оселях, і за те, щоб нам ніхто не забороняв забрати наші українські надра і використовувати їх на благо українських громадян», — сказав він та підкреслив, що вугілля, яке конче потрібне Україні, не повинне бути предметом шантажу і тиску на Україну.


За словами президента об’єднання «Укрметалургпром» Олександра Каленкова, переорієнтація підприємств гірничо-металургійного комплексу на інших постачальників сировини призведе до її подорожчання в півтора разу. Крім того, часто таке заміщення буде просто неможливим, адже, наприклад, минулорічне подорожчання лише на 25% вартості залізничних перевезень зробило 10% замовлень для маріупольського меткомбінату ім. Ілліча нерентабельними. «Можемо тільки уявити, що буде, якщо вартість сировини зросте у півтора разу», — сказав він. При цьому О. Каленков повідомив, що, приміром, розташований на непідконтрольній території Єнакієвський коксохімічний завод дає 372 мільйони гривень до українського бюджету та 700 мільйонів доларів валютних надходжень на рахунки українських банків. «Закриття та консервація підприємств тільки на непідконтрольній території призведе до зниження валютної виручки на півтора мільярда доларів, втрати до 45 тисяч робочих місць та скорочення надходження до бюджету на 1,7 мільярда гривень»,— сказав він та додав, що також є проблеми у підприємств, які залежать від поставок коксівного вугілля із тимчасово непідконтрольних територій. «Сумарні втрати для України внаслідок блокади становитимуть приблизно 3,5 мільярда валютної виручки на рік, майже 65 тисяч робочих місць та недоотримання бюджетом до 4 мільярдів гривень», — резюмував він.


Враховуючи можливу катастрофічність наслідків, В. Гройсман закликав учасників Штабу блокади особисто відвідати металургійні та енергетичні підприємства та пояснити працівникам мотиви своїх дій. «Публічно звертаюся сьогодні до Штабу блокади: шановні, дорогі друзі, будь ласка, прошу всіх керівників блокади разом відвідати по черзі усі підприємства, які ви фактично поставили на межу знищення. Буде дуже правильно приїхати до колективу, пояснити свої дії, альтернативи, які ви пропонуєте», — сказав він та запевнив, що уряд докладе всіх зусиль для мінімізації будь-яких негативних впливів на життя українських громадян.

Думки з приводу

Народний депутат Андрій Помазанов («Народний фронт»):
— Уряд мав на весь опалювальний сезон накопичити антрацитове вугілля у сховищах, тоді блокада була б не страшна. Також Володимиру Гройсману потрібно було в перші дні, коли сталася ця критична ситуація, почути відповідні вимоги, розробити план виходу з кризової ситуації та продовжувати працювати. Цього, на жаль, зроблено не було. Тому треба терміново розробляти план дій і по ньому рухатися.


Народний депутат Тарас Пастух («Самопоміч»):
— Ультиматум бойовиків щодо зняття блокади — доказ того, що псевдореспубліки «ЛНР» та «ДНР» фактично існують завдяки торгівлі з Україною. Продукція, яка виробляється на непідконтрольній території, постачається в нашу країну, а оскільки підприємства платять податки в казну цих так званих республік, то в такий спосіб Україна фактично фінансує війну проти себе.


Народний депутат Олексій Білий (Опозиційний блок):
— Переконаний, що наша країна не повинна відмовлятися від вугледобувних підприємств на непідконтрольних територіях. Якщо бойовики реалізують обіцяний ультиматум та переберуть контроль над підприємствами, то багато шахт на непідконтрольній частині Донбасу можуть зазнати краху. Але й нам доведеться купувати вугілля за кордоном, вкладаючи гроші у розвиток іноземної вугільної промисловості.
Крім того, в умовах припинення поставок вугілля український бюджет втратить десятки мільярдів гривень надходжень від суміжних підприємств — металургійних та тепло- і електростанцій.