Потрапляють на гачок та долучаються до них здебільшого діти та підлітки. Одні масові акції бувають небезпечні для їхнього життя, а інші — здатні позбавити спокою родичів та навіть усе місто. 

 


Як заявив днями в столиці на брифінгу заступник начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Іван Прохоренко, нині набирає обертів так звана гра «Зникни на 24 години». За його словами, вона передбачає зникнення підлітка на добу з місця проживання чи навчання без жодного повідомлення про себе.


Найбільш вразливою до дій зловмисників є категорія підлітків віком 13—17 років. Переважно це діти з не зовсім благополучних родин. З початку року до поліції надійшло 744 заяви про зникнення дітей. 670 з них було оперативно знайдено поліцейськими. Гуляють у соцмережах й інші небезпечні «розваги». Одна з них — раптове перебігання дороги перед транспортними засобами. З початку 2017 року жертвами таких флешмобів стали 376 дітей віком до 18 років, які постраждали у 332 дорожньо-транспортних пригодах. У результаті ДТП 11 дітей загинули, ще 365 — дістали травми.


За словами Івана Прохоренка, на підставі аналізу «груп смерті» в соцмережах встановлено постійних учасників, які зареєструвалися з території України. Їх список опубліковано на сайті поліції. Тільки в одній із них було зареєстровано 209 користувачів з України. Такі групи щодня блокуються адміністрацією соціальних мереж за зверненням правоохоронних органів або користувачів. У разі виявлення їх самостійно, просимо негайно повідомляти в кіберполіцію (https://www.cybercrіme.gov.ua — цілодобово). А також на телефон «гарячої лінії» (044) 374-37-21 (з 8.45 до 19.30 у робочі дні).

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.