Вийшов на волю голова громадської організації «Громадянська сила» Костянтин Лавров. Як писав «Голос України», улітку 2012 року Ворошиловський районний суд Донецька засудив активіста до п’яти років в’язниці за вимагання семи тисяч доларів у комерційного директора корпорації «МАКО». Власником компанії є Олександр Янукович, старший син екс-президента України. Рік тому Апеляційний суд Донецької області скасував рішення суду першої інстанції й спрямував справу на перегляд, але не змінив Лаврову запобіжний захід — той залишився в СІЗО. Тепер Феміда визнала, що в діях активіста немає злочину.

 До журналістів Костянтин Лавров прийшов з чималою текою паперів. «Тут — документи у моїй справі. Суд відмовляв у можливості ознайомитися з ними, доводилося самому переписувати потрібні папери, щоб повноцінно захищати себе, — для цього освоїв стенографію», — пояснює звільнений громадський працівник.

Голову «Громадянської сили» обвинувачували у вимаганні за припинення акцій протесту проти будівельних робіт на території готелю в центрі Донецька. Компанія «МАКО» орендувала конфліктну ділянку й планувала побудувати там багатоповерхову будівлю. Мешканці сусідніх будинків перешкоджали встановленню паркана і заїзду техніки на будмайданчик. Люди вважали, що роботи погіршать умови їхнього проживання. Акції протесту координував Костянтин Лавров.

Адвокат активіста Тетяна Іванова стверджує, що порушення справи спровокувало появу листівок з карикатурою на Олександра Януковича. «Поки мешканці просто протестували, у компанії були методи з ними впоратися: хлопці в спортивному одязі розганяли акції. З’явилися листівки, і незабаром порушили справу. Слідство і представники «МАКО» не приховували, що їх цікавить людина, яка поширювала ці матеріали. Коли встановили, що це робив не Лавров, питання відпало, але закривати справу була пізно», — розповідає Тетяна Іванова.

Юрист упевнена, що її підзахисного все одно звільнили б, але зміна влади в країні прискорила процес. Останні два місяці адвокати Лаврова займалися тільки організацією засідання апеляційного суду. За словами Тетяни Іванової, прокуратура всіляко зривала дебати, розуміючи, що рішення суду першої інстанції скасують.

Тепер звільнений активіст планує відродити «Громадянську силу» і провести люстрацію нечесних чиновників Донецької області — для цього запрошує до співпраці всіх громадських діячів.