Підсумки засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося у вівторок, оптимістичні, але малоймовірні в питанні виконання. Так, учасники формату Україна—ОБСЄ—Росія вкотре домовилися про розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської 7 березня. Про це повідомив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік. Він зазначив, що сторони підтримують відведення важкого озброєння, а також підтвердили забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ і їх майна. Усі ці «підтвердження й наміри» неодноразово лунали в Мінську. Однак у їх реальне виконання мало хто вірить. І доки не знайдено нового формату можливого дипломатичного вирішення ситуації, ілюзія переговорного процесу мінської групи створюватиметься й підтримуватиметься всіма її учасниками...


У Мінську підтримали ініціативу СММ ОБСЄ про цілодобове відеоспостереження за пошкодженою Донецькою фільтрувальною станцією для забезпечення безпеки й поновлення її роботи в повному обсязі. «Безпека — це перша і ключова складова всього комплексу Мінських домовленостей, і без неї неможливо рухатися вперед у врегулюванні решти питань», — написала прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці.


Своєю чергою Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оприлюднила деякі деталі роботи гуманітарної підгрупи ТКГ. «Сподіваюся, цього тижня представники місії ООН з прав людини почнуть фіксувати заяви тих, хто є в списках представників ОРДЛО, але хоче залишитися на підконтрольній українській владі території... Від того, наскільки швидко завершиться цей етап, залежить питання звільнення заручників і дата... На сьогодні у списку СБУ 113 осіб, терористи підтверджують лише 47, ми знаємо місце перебування 59», — повідомила вона.


За словами Ірини Геращенко, представники ОРДЛО категорично проти залучення Міжнародного Червоного Хреста до процесу обміну заручниками. Водночас українська сторона наполягає на негайному допуску Червоного Хреста до в’язниць на окупованих територіях. «Також українська сторона гостро порушила питання невідповідності Мінським угодам указу Путіна про так зване визнання документів ОРДЛО. Я звернула увагу ОБСЄ, що це може вплинути й на звільнення заручників (є великий ризик, що деяких заручників можуть оголосити «громадянами ОРДЛО») і створює підґрунтя для націоналізації українських підприємств. Представники ОРДЛО заявили, що на українських підприємствах на окупованих територіях введено «тимчасову адміністрації» (так скромно називають націоналізацію української власності)», — написала Ірина Геращенко у Фейсбуці. А також повідомила, що після одного «приватного візиту» на Донбас представники ОРДЛО зажадали в рамках «програми возз’єднання народів Донбасу» зворотний візит так званого «МНС і громадських організацій» на українські підприємства на підконтрольних територіях».


Наступне засідання ТКГ заплановано на 15 березня.