Днями на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» презентували нові оборонні технології та розробки подвійного призначення, а також влаштували виставку сучасних озброєнь (на знімку). Зокрема, приватні вітчизняні підприємства, що працюють на нашу «оборонку», представили свою продукцію та наукові доробки представникам Київської асоціації військових аташе.

Співорганізаторами заходу виступили Громадська Спілка «Ліга оборонних підприємств України», НТУУ КПІ та Департамент воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва МОУ.

 


Такі акції активізують військово-технічне співробітництво між Україною та іноземними державами, сприяють залученню іноземних технологій та інвестицій, пожвавлюють державно-приватне партнерство.


Нещодавно створена Ліга оборонних підприємств виступає за ліквідацію монополії держави на експорт зброї та створення рівних умов для вільної роботи на зовнішніх ринках озброєнь як для державних спецекспортерів, так і для приватних оборонних компаній. За словами директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака, це дасть змогу Україні суттєво підвищити обсяги експорту озброєнь і військової техніки, оскільки нині, за підрахунками експертів, наша країна втрачає понад 2 млрд. доларів щорічно в зв’язку з держмонополією в системі ВТС. У той же час потенціал експорту продукції українського ОПК з урахуванням можливостей приватних підприємств оцінюється нині більш як в 3 млрд. доларів на рік.


Держмонополія в системі військово-технічного співробітництва в сьогоднішніх умовах «стимулює» відплив із країни капіталу і оборонних технологій, а також стримує розвиток озброєнь і процес повноцінного переозброєння армії. «Є приклади, коли серйозні підприємства виносять виробництва в іноземні держави: вони не можуть тут торгувати. Таким чином, ми втрачаємо і гроші, і інтелектуальну власність», — зауважив Валентин Бадрак.


Фото з сайту Defense Express.