Сєверодонецька міська рада ухвалила цільову програму спорудження багатоквартирних житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб і формування для них фонду житла. Програма розроблялася спільно із всеукраїнською громадською організацією ветеранів війни та праці «Солдатські комітети».

 

У Сєверодонецькій територіальній громаді на обліку перебуває найбільша кількість переселенців — понад 58 тис. Через кілька місяців виповниться три роки відтоді, як сєверодончани прийняли перших земляків, які змушені були залишити окуповані території. 15,5 тис. родин призначено щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. За законом органи місцевого самоврядування повинні надати ВПО у тимчасове безплатне користування житлові приміщення з комунальної власності. Але в Сєверодонецьку відсутня можливість розміщення внутрішньо переміщених осіб у громадському житловому фонді міста. У черзі на одержання житла у виконкомі міської ради стоять більш як 1000 сімей і осіб, причому найперший «черговик» зареєстрував свою заяву 37 років тому — в 1980-му. Всі ці роки чиновники стверджували, що в Сєверодонецької міськради немає можливостей виконати умови й гарантії для повноцінного перебування внутрішньо переміщених осіб на території громади щодо надання їм житла без залучення додаткових фінансових ресурсів і будівництва житла для тимчасового проживання. Сьогодні ситуація змінюється.


Прийнята депутатами міська програма передбачає спорудження двох 9-поверхових і п’яти 4-поверхових будинків. До кінця поточного року заплановано оформити виділення земельних ділянок під будівництво, виготовити проектно-кошторисну документацію й, по можливості, почати зведення першого будинку.


На це залучать кошти з обласного й державного бюджетів — на 90%, решту грошей виділить місто. Такий великий будівельний проект вигідний не тільки переселенцям, а й сєверодончанам. У кожному з житлових будинків 10% квартир планують надати жителям Сєверодонецька, що стоять у черзі на поліпшення житлових умов. В інші квартири тимчасово переїдуть родини переселенців. Крім того, повномасштабне будівництво дасть змогу створити нові робочі місця.


Оскільки законний механізм взяття ВПО на квартирний облік сьогодні відсутній, одночасно із земельною й проектно-кошторисною документацією будуть розроблені й винесені на затвердження сесії міської ради й такі проекти. По-перше, буде ухвалене рішення про формування фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, по-друге, затверджений порядок надання й користування житловими приміщеннями з фондів житла для тимчасового проживання. Після цього буде проведена верифікація внутрішньо переміщених осіб, що потребують надання тимчасового житла, і створений реєстр заяв цієї категорії громадян. У міськвиконкомі вважають, що це дасть змогу забезпечити прозорий і справедливий розподіл житла, та переконують: «Громада Сєверодонецька зможе створити умови для мирного й комфортного проживання земляків, які знайшли тут місце для старту нового життя».

Луганська область.