На Луганщині почався новий етап розбудови мережі державного українського мовлення, суспільного телебачення і радіо.

 

Уперше за всі роки незалежності України в районному центрі Троїцьке люди почули українське радіо. Те, що протягом двадцяти п'яти літ у цій частині Луганщини не було українського мовлення, сьогодні здається просто неймовірним. Однак генеральний директор Луганського обласного телебачення і обласного радіо "Пульс" Андрій Шаповалов підтверджує цей факт: як це не абсурдно звучить, але українського мовлення справді не було на цій українській території. На його думку, це могло статися тому, що тривалий час існувало таке негласне правило, стратегія -- не чіпати прикордонні з Росією території, аби люди могли почуватись тут вільно.

 

-- Це не офіційна версія, -- попереджає Андрій. -- Це моє припущення, і воно грунтується на моїх спостереженнях, які я веду протягом двадцяти років. Стежачи за тим, як розвивались події, я сьогодні чітко усвідомлюю, що так ми підігравали російському сусіду.

 

На щастя, за останній рік ситуація змінилась докорінно. Тепер у Троїцькому встановлено передавач, який дає змогу слухати радіо майже на всій території району. Андрій Шаповалов називає це черговим етапом, який включає встановлення семи додаткових передавачів ФМ на півночі Луганської області.

 

-- Нарешті ми можемо бути впевненими, що наші співгромадяни чують українське радіо, бачать українське телебачення і можуть уникнути потоку ворожої пропаганди з боку північного сусіда.

 

Встановлення українського мовлення було для Луганщини одним із перших стратегічних завдань, і до його вирішення вона йшла досить довго. На першому етапі було отримано тимчасові дозволи на мовлення Національного радіо і телебачення, потім Українським державним центром радіочастот знайдено вільні частоти ФМ, і вже після цього за відповідним проханням концерн РРТ знайшов кошти на обладнання. У першу чергу були встановлені передавачі у Біловодську, Марківці, Заринівці, Сватовому, в другу -- в Троїцьку та Білолуцьку. Отже, сигналом сьогодні охоплена вся область.

 

Можна було б сказати, що програма успішно виконана, але, на жаль, нині все ще стоїть болюче питання по Станиці Луганській . Там є передавач, але він не достатньо потужний, а, крім того, сигналу заважає рельєф місцевості. Отже, потрібне додаткове устаткування і будівництво нової вежі. Це заплановано, і вона буде відкрита до Дня Незалежності України. У всякому випадку, в області на це розраховують. Тендер уже оголошено, відповідні документи готові.

 

Андрій Шаповалов упевнений, що найближчим часом Луганське обласне телебачення отримає ліцензію на супутникове мовлення, отже, радіо "Пульс" і телеканал ЛОТ будуть представлені в супутниковому сегменті. А щодо українського мовлення в Троїцькому, то він називає це справжнім проривом.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України