Бойовики збільшили кількість обстрілів після офіційної блокади Донбасу. По всій лінії фронту вони застосовують танки, зенітні установки, міномети. Але російські окупанти гатять не тільки по наших військових. В Авдіївці вони обстріляли із танка приватний сектор. Снаряд влучив у будинок на вулиці Лермонтова. Його власник був удома. Снаряд пробив дах і вибухнув поряд з чоловіком. Він дивом вижив. Схожа ситуація і в Красногорівці. Там житловий сектор потрапив під мінометний вогонь. На щастя, минулося без жертв.


За даними прес-центру АТО, (станом на ранок 20.03) найбільше провокацій було на маріупольському напрямку. Так, у районі Водяного протягом дня терористи вели вогонь з кулеметів великого калібру, гранатометів, зенітної установки, а ввечері двічі застосовували артилерію 122-го калібру. Поблизу Павлополя, Широкиного та Гнутового бойовики стріляли з великокаліберних кулеметів, біля Лебединського — з гранатометів, а поблизу Мар’їнки та Красногорівки — з мінометів.


«На донецькому напрямку по позиціях у районі Авдіївки ворог вів вогонь з гранатометів та кулеметів, а також здійснив обстріл з танка. Неподалік Невельського ворог обстріляв наші укріплення з мінометів 120-го калібру, а в районі Зайцевого, Луганського та Кам’янки — з гранатометів різних систем та кулеметів. На луганському напрямку неподалік Новозванівки російські найманці двічі обстріляли позиції з мінометів 120-го калібру. В районі Станиці Луганської вівся вогонь з гранатометів, а біля Новоолександрівки — з гранатометів різних систем», — повідомив речник штабу АТО Сергій Жмурко.


Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район ДАП): «Ситуація контрольована. Обстрілів поменшало. Адже орки проводять ротацію. Важку техніку вночі вони не застосовували. Переважно відбувалися дуелі зі стрілецької зброї. Однак затишшя ненадовго. Принаймні наша розвідка так доповідає. Нині є час трохи відпочити. Облаштовуємо свої позиції і готуємося до нових провокацій. Усі хлопці живі й здорові...».


«Нині на Донбасі не працює не тільки режим тиші: фактично заблоковано анонсований процес відведення техніки і живої сили в рамках тристоронньої угоди, — розповідає співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгирьов. — Утім, ЗСУ зразка 2017 року кардинально відрізняються від 2014-го: це розуміють і в Луганську, і в Донецьку, і в Москві. Росія ніколи не піде на акт прямої воєнної агресії проти України, а намагатиметься використовувати окуповані території як дестабілізаційний фактор всередині самої країни».


За його словами, сьогодні наші військові використовують найбільш вдалу тактику «жаб’ячих стрибків» — поступове визволення окупованих територій. І це вже принесло свої позитивні результати. Ця тактика дає можливість уникнути масових жертв і водночас створює всі необхідні умови для визволення захоплених територій. «Наразі у ЗСУ є успіхи в районі Дебальцевого, авдіївської промзони, Докучаєвська і Горлівки. Використання цієї тактики свідчить про те, що ЗСУ змінили саму тактику ведення військових дій, використовуючи досвід армій провідних країн НАТО і США. Вона дає змогу уникнути звинувачень у порушенні Мінських угод», — зазначив він.