19 березня в Києві було створено наглядову раду «Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».


— Для створення центру ми плануємо залучити сотні громадських організацій — не тільки єврейських та українських, а й з усього світу, — заявив голова наглядової ради меморіального центру, голова виконавчої ради Єврейського агентства для Ізраїлю, всесвітньо відомий правозахисник Натан Щаранський. — Ми хочемо створити цей проект із найбільшою громадською підтримкою, тому що це буде перший такий музей Голокосту на пострадянських теренах... Йдеться про те, що протягом п’яти років — від 75-ї річниці Бабиного Яру (2016 р. — Авт.) і до 80-ї річниці — проект має набути ідейного, а потім і фізичного втілення, стати реальністю.


Загалом до складу наглядової ради, крім Натана Щаранського, увійшли люди відомі й шановні не тільки в нашій країні, а й в усьому світі. Це Олександр Квасневський, президент Польщі (1995—2005); Джо Ліберман, колишній сенатор від штату Коннектикут (США); Святослав Вакарчук, засновник і вокаліст українського рок-гурту «Океан Ельзи»; Володимир Кличко, спортсмен і громадський діяч; Віктор Пінчук, український бізнесмен і філантроп; Йошка Фішер, колишній міністр закордонних справ і віце-канцлер Німеччини; Михайло Фрідман, благодійник, співзасновник Єврейського конгресу Росії та благодійного фонду Genesіs Phіlanthropy Group; Яків Дов Блайх, головний рабин Києва й України; Павло Фукс, голова правління благодійної організації «Фонд пам’яті «Бабин Яр», бізнесмен; Герман Хан, співзасновник і член наглядової ради Єврейського конгресу Росії та благодійного фонду Genesіs Phіlanthropy Group.

 

Прес-конференція з нагоди створення Благодійного фонду «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» і формування наглядової ради проекту.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


— Пріоритетно для нас, щоб меморіальний центр був розташований у районі Бабиного Яру, — зазначив Натан Щаранський. — У цьому величезний символізм. Водночас зрозуміло, що це рішення не можна ухвалити без дуже серйозних консультацій.

За єврейським законом нічого не можна будувати на території кладовищ. Тому це буде перше питання, яке ми плануємо вивчити з фахівцями. Далі йдуть питання, пов’язані з археологією, з муніципальною владою, законами України... Якщо ми отримаємо добро й визначимо таке місце, яке відповідатиме всім цим умовам — тоді це буде Бабин Яр. Якщо це буде неможливо — тоді є інші альтернативи.


— Звертаємося до всіх небайдужих людей долучатися до цього проекту, адже тільки разом, об’єднавши зусилля, ми зможемо втілити його в життя, — заявив київський міський голова Віталій Кличко. — Ми маємо зробити так, щоб такі трагедії, як у Бабиному Яру, більше ніколи не повторювалися.


— Цей центр буде створено для того, щоб і дорослі, і діти могли вивчати власну історію й помилки минулого, — сказав рабин Яків Дов Блайх.


За словами членів наглядової ради, планується, що меморіальний центр об’єднуватиме функції музею, дослідницького й освітнього центру.