Ситуація на бойовому сході нашої країни залишається неспокійною, але контрольованою ЗСУ. За даними штабу АТО (на 21.03), за добу російсько-окупаційні війська 60 разів обстріляли позиції українських захисників. Найгарячіше вчора було на маріупольському напрямку, де ворожа піхота вранці атакувала опорні пункти морських піхотинців під Водяним. Діставши вогневу відсіч, гібриди почали бити по наших позиціях з «градів», 152- та 122-мм артилерії. Під крупнокаліберним артобстрілом опинилися також позиції морпіхів неподалік Лебединського й Талаківки. В Широкиному російсько-терористичні війська вели вогонь із БМП і танка.

На донецькому напрямку під мінометним вогнем російських окупантів опинилися укріплення сил АТО поруч із шахтою Бутівка, Луганським і Кам’янкою. У районі Авдіївки ворог вів вогонь із кулеметів, гранатометів, мінометів і танка.

На Луганщині, поблизу Троїцького, Новозванівки й Новоолександрівки, противник обстріляв позиції українських воїнів із гранатометів, крупнокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. А по захисниках Трьохізбенки — ударив із протитанкових керованих ракет.

Гібридні війська продовжують застосовувати на Донбасі заборонені міжнародними конвенціями протипіхотні міни. За даними нашої розвідки, з них противник спорудив інженерне загородження в районі села Луганське Донецької області.

За інформацією ГУР МО, бойовики продовжують підсилювати свої позиції, збільшуючи кількість постів спостереження у «сірій зоні» на лінії розмежування і провокуючи бойові сутички із силами АТО. До того ж командування російських окупаційних військ на Донбасі заборонило надання особовому складу відпусток, у тому числі за сімейними обставинами, збільшило строки перебування (ротації) підрозділів на передових позиціях, а за порушення військової дисципліни військовослужбовці можуть бути позбавлені додаткової грошової винагороди й права на ротацію на один і більше періодів.

Цими днями міноборони РФ відзначає третю річницю окупації українського Криму військовими навчаннями. На полігоні Опук відбуваються командно-штабні маневри ПДВ Росії із бойовими стрільбами. В них задіяно понад 2,5 тисячі російських десантників і майже 600 одиниць бойової техніки. В Генштабі ЗСУ вже заявили, що російські військові навчання в окупованому Криму незаконні. Проте агресор методично продовжує мілітаризувати півострів, перетворюючи його на військову базу.

Втім, Росія нарощує свою військову потужність уздовж усього кордону з Україною. Так, на східній ділянці Кремль створює нову 8-му армію ЗС РФ зі штабом у Ростові-на-Дону, а на рубежі з Харківською областю зміцнює сили 20-ї російської армії. Про це пише газета «Известия».

З 14 по 20 вересня 2017 року біля кордонів України Росія має намір провести найбільші військові маневри року Захід-2017.