Семінар із соціальними партнерами на тему «Започаткування власної справи — рішучий крок до самостійного працевлаштування» відбувся у конференц-залі тернопільського Будинку праці.

 

Під час роботи семінару.

 

Безробітним, які мають намір започаткувати власну справу, запропоновано взяти участь у цільових семінарах з орієнтації на підприємництво. Для них також організовано навчання за напрямом «Менеджмент малого підприємництва», де особи зі статусом безробітного здобувають необхідні знання, вчаться складати бізнес-плани, які потім захищають у центрі зайнятості.

«Особам, які вирішили зайнятися бізнесом, для його організації одноразово виплачується допомога з безробіття. Таку виплату можуть отримати безробітні, яким виповнилося 18 років, за умови, що вони не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці робочих місць, які підходять саме їм», — наголосив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Торік таку допомогу на загальну суму майже 1,6 мільйона гривень отримали 104 безробітні особи. Частина з них створює робочі місця не тільки для себе, а й для членів своїх родин, чи наймає інших працівників, котрі не мають роботи. Так вони продовжують співпрацю зі службою зайнятості, але уже у статусі роботодавців.

Василь Олещук назвав найпопулярніші види підприємництва серед населення Тернопільщини. Це оптова та роздрібна торгівля, надання побутових, комунальних, транспортних послуг, ведення сільського господарства. Для підприємців, які потребують додаткових роз’яснень з юридичних чи банківських питань, податкового, трудового законодавства, служба зайнятості організовує надання консультацій компетентними представниками відповідних установ. Зокрема, у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості діє «Клуб бізнес-подій», де підприємці отримують потрібну для них інформацію, зустрічаються з цікавими людьми, діляться досвідом роботи.

Є ще одна новація, на яку звернув увагу Василь Олещук. Департаментом економіки та торгівлі обласної державної адміністрації запропоновано, а обласним центром зайнятості підтримано створення на базі місцевих центрів зайнятості «Бізнес-інкубаторів». За дорученням голови ОДА уже сформовано робочу групу, яка до 1 травня має розробити концепцію функціонування таких інкубаторів. Крім того, під час працевлаштування безробітних на новостворені робочі місця служба зайнятості компенсує підприємцям єдиний соціальний внесок. У 2016 році 275 роботодавців отримали компенсації майже на 1,7 мільйона гривень за працевлаштування 428 осіб.

З початку року єдиний соціальний внесок компенсовано 63 роботодавцям за надання місць праці 85 безробітним.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надане автором.

Тернопільська область.