Там невідомі зі зброєю учора о 4.20 ранку захопили будівлі Верховної Ради АРК, розташовану на вулиці Карла Маркса, та Ради міністрів, що на проспекті Кірова в Сімферополі. Одягнуті у камуфляж і, за твердженням очевидців, озброєні, близько 60 осіб проникли всередину, виламавши двері. Жодних вимог вони не висунули, проте дозволили персоналу вийти з приміщень. За тривогою негайно було піднято Внутрішні війська та весь склад міліції. Тим часом, захоплювачі вивісили над будівлями російський триколор.

Лідер Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров закликав кримських татар не виходити на площу. Наводити лад з озброєними людьми — справа держави: міліції та армії, сказав він.

Російські ЗМІ повідомили, що захоплювачі вимагають проведення референдуму щодо незалежності Криму, щоб народ сам вирішив, бути йому з Москвою чи Києвом.

Натомість до приміщення Верховної Ради АРК змогли пройти глава кримського парламенту Володимир Костянтинов, а також більшість членів президії. Про це журналістам повідомив А. Могильов. За його інформацією, членів президії скликав Костянтинов для того, щоб обговорити ситуацію, що склалася, та ухвалити рішення.

«Люди, які захопили будівлю, пропустили членів президії та пообіцяли їм безпеку. Я думаю, вони будуть обговорювати ситуацію, що склалася, у тому числі й проведення сесії», — сказав він. Водночас А. Могильов додав, що Крим — парламентська республіка, всі рішення мають ухвалюватися парламентом, однак будь-яке рішення має прийматися у відповідності до рішень Верховної Ради України.

Пізніше інформацію про проведення позачергової сесії підтвердив на своїй сторінці у Фейсбуці й заступник Голови Ради міністрів АРК Рустам Темиргалієв. Відбутися вона мала о 2-й годині дня.

Водночас у ЗМІ з’явилася інформація, що неподалік Сімферополя були помічені сім БТРів. 

Про це, зокрема в ефірі Громадського телебачення, повідомила кримська журналістка Евеліна Сеітбуллаєва. З’явилося припущення, що це російська спецтехніка, проте жодних розпізнавальних знаків на них не було. Згодом з’явилася інформація, що бронетранспортери, які рухалися до Сімферополя з боку Укромного, розвернулися й вирушили у зворотному напрямку. Журналісти, які стали свідками цього, вирішили проїхати за ними, щоб з’ясувати, чиї це машини і в яку із частин вони вирушать. Інформацію про БТРи підтвердила й прес-секретар Прем’єр-міністра Криму Віолета Лісіна. «На розвилці біля села Укромне справді стоять (на даний момент) близько семи БТР ЧФ РФ», — написала вона у Фейсбуці. Додавши, що «прес-служба ЧФ РФ не може дати пояснення дислокації семи БТР ЧФ РФ».

Тим часом, МЗС України викликало Тимчасового повіреного Російської Федерації в Україні Андрія Воробйова та вручило йому ноту про невідкладне проведення двосторонніх консультацій відповідно до ст. 7 Угоди про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією від 31 травня 1997 року, а також ноту з проханням утриматися від пересування поза дислокацією військових підрозділів ЧФ РФ, тимчасово розташованих на території України.

Крім того, як повідомила прес-служба МЗС України, «окремо було зазначено, що Російська Федерація як країна-гарант, згідно з Будапештським меморандумом від 5 грудня 1994 р., взяла на себе зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України».

Водночас на сторінці МЗС Російської Федерації у Twіtter повідомляється, що Росія й надалі обстоюватиме права своїх співвітчизників на міжнародній арені. «МИД России продолжит отстаивать на международной арене права соотечественников, жестко и бескомпромиссно реагировать на факты их нарушений», — йдеться у повідомленні.

Про готовність підтримати інтереси росіян у Криму заявив і глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров.

«Ми, якщо знадобиться, прийдемо їм на допомогу і не дамо скривдити ані росіян, ані козаків, ані чеченців. Ми покликані захищати свої народи. І якщо знадобиться, готові стати спостерігачами, миротворцями, солдатами і захистити народ», — цитує слова Кадирова УНІАН.

Як повідомив згодом глава кримського парламенту Володимир Костянтинов, на позачерговій сесії Верховної Ради АРК мали розглядатися два питання: проведення 25 травня всекримського референдуму стосовно розширення повноважень АРК і економічної ситуації в Криму та звіт уряду. Проте на момент здачі номера кримські депутати не змогли зібрати кворум для розгляду цих питань.

Факт

Відомості про захоплення у Криму будівель Верховної Ради та Ради міністрів внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за цим фактом прокуратурою АР Крим відкрито кримінальне провадження за ст. 258 КК України «Терористичний акт». Розслідування доручено УСБУ АР Крим. На місці події перебуває керівництво прокуратури АР Крим, ГУМВС України в АР Крим, СБУ в АР Крим. По тривозі піднято особовий склад місцевої міліції. Про це йдеться у повідомленні відділу взаємодії зі ЗМІ прес-служби ГПУ.

 

Тим часом до Севастополя прибули російські депутати. Зокрема, камери зафіксували відомого російського боксера та депутата Держдуми від «Єдиної Росії» Миколу Валуєва. Водночас сам Валуєв у Twіtter написав: «Идет информационная война. Мы прилетели в город-герой Севастополь, чтобы лично пообщаться с жителями, узнать ситуацию изнутри».

27 лютого 2014 року. Сімферополь, люди гріються біля бочки з вогнем неподалік будівлі Верховної Ради Криму.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).