Луганська поліція сьогодні несе службу в посиленому режимі. Усі громадяни, які в’їжджають і виїжджають з області, ретельніше проходять контроль на блокпостах, перевірку документів за наявними базами Нацполіції, а автотранспортні засоби перевіряють на наявність заборонених предметів. Ці заходи заступник начальника ГУ НП у Луганській області полковник поліції Юрій Слухаєнко називає вимушеними, оскільки ситуація в області напружена: бойовики посилили обстріли української території, активізували диверсійні дії. Зокрема, днями було підірвано міст у районі «сірої зони» біля міста Золотого. Бойовики роблять усе, щоб КПВВ «Золоте» не відкрили. В області на території АТО тривають контрдиверсійні заходи.

— Від початку заходів на блокпостах, а також мобільними групами, які займаються перевіркою на автодорогах і поблизу населених пунктів лінії розмежування, уже зафіксовано 18 фактів вилучення заборонених предметів, — підбиває перші підсумки Юрій Слухаєнко. — Також ми збільшили присутність і патрулювання поліції на залізничних вокзалах у Сватовому, Рубіжному і Лисичанську. «Улов» маємо багатий. Наприклад, в одному випадку виявлено травматичну зброю, власники якої викликали у нас сумніви щодо правдивості документів, в іншому — поліцейських зацікавила нарізна мисливська зброя, номерні знаки на якій не збігалися зі знаками в документах. Вилучали також холодну зброю армійських зразків, боєприпаси, гранати, тротил. Доводилося вилучати й ПРГ.

Здебільшого населення розуміє, що такий посилений контроль спрямовано передусім на безпеку людей. Причому не тільки у своєму регіоні, а й у країні загалом, тому громадяни терплять тимчасові незручності під час проходження контролю. На жаль, деякі мешканці ігнорують вимоги поліцейських чи військових, і тоді в окремих випадках доводиться застосувати вогнепальну зброю задля попередження, а машини зупиняти за допомогою спеціальних засобів.

Поліція приділяє велику увагу прифронтовим територіям Новоайдарського, Станично-Луганського й Попаснянського районів. У зв’язку з тим, що в зоні АТО тривають контрдиверсійні заходи, ухвалено рішення обмежити доступ громадян на ці території з будь-якою зброєю. Виняток становлять тільки військові. Тому на всіх блокпостах, усі мобільні поліцейські групи, крім перевірки документів і автотранспорту, перевіряють наявність зареєстрованої вогнепальної зброї.

Головна увага луганської поліції зосереджена на КПВВ «Станиця Луганська». З початку березня тут спостерігається величезний потік населення, який переходить на українську територію через пункт пропуску. Його спричинив процес ідентифікації, яку оголосив «Ощадбанк». Тільки за добу через КПВВ пройшли 7 745 осіб. Цю кількість прикордонники називають рекордним показником з початку року. У чергах на КПВВ, а також біля відділення банків виникають конфлікти, і щоб їх мінімізувати, до будівель банків перекинуто наряди поліції. У Сєверодонецьку це патрульна поліція, а там, де її немає, — наряди територіальної. Щодо пункту перетину в Станиці Луганській, то тут несе службу поліцейський батальйон особливого призначення «Луганськ-1», який забезпечує правопорядок у районі КПВВ.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.