«Останнім часом дуже жваво обговорюється питання заборони подвійного громадянства. Яка буде відповідальність за це? Як перевірятимуть наявність паспортів?»

Олена БІЛА.

Закарпатська область.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Леонід ЄМЕЦЬ:

— Згідно з Конституцією, в Україні можна мати лише одне громадянство. Але в Основному Законі не прописано механізм відповідальності за порушення цієї норми.

Тому Президент, а згодом і народні депутати внесли до Верховної Ради законопроекти, які передбачають покарання за подвійне громадянство. Нині ці документи опрацьовують у профільних комітетах.

Зокрема, питання відповідальності для звичайних громадян ще дискутується. А державні службовці, народні депутати, представники органів місцевого самоврядування та судді за наявність громадянства іншої країни повинні бути звільнені зі своїх посад та понести кримінальну відповідальність, оскільки вони мають доступ до державної таємниці, управління нашою країною. Це питання національної безпеки. Тому тут не може бути жодних компромісів.

Щодо перевірки осіб на наявність подвійного громадянства Україна звертатиметься до іноземної держави з відповідним запитом. Якщо з цією країною у нас дружні відносини, то відповідь отримаємо абсолютно чесну і досить швидко про те, чи є ця людина громадянином їхньої держави. Якщо такі відносини, як із Росією, тоді цим питання займатимуться зовнішня розвідка, СБУ. Вони повинні у рамках своїх повноважень, можливостей і компетенції дати відповідь.

Сергій МЕЛЬНИК.