Наслідки вибухової хвилі, яка в результаті пожежі на території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу ЗСУ накрила районний центр Балаклія Харківської області, ліквідовують ударними темпами. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, побувавши на місці надзвичайної події, прогнозував, що все минеться за тиждень. Але вже ввечері в неділю голова Харківської ОДА Юлія Світлична повідомила про те, що місто й сусідні села розміновано, зібрано понад тисячу вибухонебезпечних предметів, майже повністю відновлено електро- й газопостачання.

— За оцінками наших експертів, майже 40 житлових будинків і об’єктів соціальної інфраструктури мають сильний ступінь руйнування і підлягають капітальному ремонту. Майже 100 об’єктів мають руйнування середнього ступеня. Ми організуємо відновлювальні роботи в три етапи. Перший потребуватиме від 3 до 4 днів. Це термінові роботи, які ми проведемо власними силами за кошти обласного бюджету і з використанням гуманітарної допомоги, яка надходить. Другий етап триватиме до тижня, третій — етап повноцінного відновлення будинків і соціальної інфраструктури — потребуватиме більше часу. Для проведення капітальних робіт з відновлення будівель у Балаклії буде виділено кошти з держбюджету. Таку домовленість досягнуто з Кабінетом Міністрів України, — сказала Юлія Світлична.


Як передає наш власкор у Харківській області Микола КОСИЙ, в евакуаційних пунктах ще перебувають майже тисяча осіб. Після отримання інформації від ДСНС про розмінування й про те, що повертатися безпечно, цим людям нададуть необхідний транспорт. Тих, чиї будинки потребують тривалого відновлення, забезпечать тимчасовим житлом. Для забезпечення безпеки в місті й селах триває цілодобове патрулювання силами ЗСУ, а також додатковими нарядами поліції.
СБУ за фактом проводить досудове розслідування за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 113 КК України (диверсія), а військова прокуратура Харківського гарнізону — за ознаками ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби, яке призвело до тяжких наслідків, вчинене в умовах особливого періоду). Диверсія, на думку більшості експертів, є основною версією трагедії.


«На наш погляд, ця диверсія, а також убивство в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, яке сталося того самого дня, імовірно, «приурочені» до 25-ї річниці створення СБУ... Напередодні свята було б доречно говорити про досягнення СБУ, надихати людей. Але на тлі вибухів у Балаклії й демонстративного вбивства в Києві такі розмови нагадували добру міну при поганій грі. Організатори злочинів найімовірніше саме цього й домагалися», — вважають аналітики «Інформаційного спротиву».
У цій події районного масштабу, яка стала, на жаль, ще одним епізодом у контексті історії вибухів на українських військових складах, вони побачили кілька позитивних моментів.


«По-перше, ще більше уваги буде приділено обороні й безпеці. По-друге, процес локалізації наслідків довів, що влада і громадські структури Харкова здатні ефективно діяти в стресовій ситуації. Природно, не минулося без проблем і елементів хаосу. Однак фактично вже на третій день після події вибухи на складах перестали домінувати в порядку денному. Це аналог того, що відбувалося в Хайфі після хвилі підпалів. Швидка локалізація масштабної кризи (тим паче в стратегічно важливому районі) — гарний сигнал для всіх зовнішніх спостерігачів. Харків, попри статус прифронтового форпосту, може небезпідставно стверджувати,  що ситуація в регіоні стабільна й керована. Головне тепер — донести цей сигнал, тому що в насиченому інформаційному потоці вибухи всі запам’ятають, а факт нормалізації може бути витиснуто іншими подіями», — такі уроки Балаклії у викладі «ІС-Харків».


Ольга ВАУЛІНА.