В умовах бойових дій і активізації останнім часом диверсійних груп супротивника луганські рятувальники перебувають у підвищеній готовності і водночас проводять тактико-спеціальні навчання. Зазвичай такі навчання відбувалися чотири рази на рік, але сьогодні їх проводять частіше. Цього разу рятувальники гасили пожежу й ліквідовували надзвичайні ситуації, зокрема, на залізничній станції Рубіжне.

Фото
прес-служби ГУ ДСНС в області.

За тактичним задумом, у результаті потрапляння під умовний обстріл з легкого й важкого озброєння було пошкоджено залізничні цистерни з толуолом. Витекла й загорілася легкозаймиста речовина на одній із цистерн. Під дією високої температури нагрілася ємність із аміаком, що призвело до спрацьовування аварійних клапанів і викиду парів. В епіцентрі аварії утворилася зона загазованості й виникла загроза поширення аміачної хмари убік житлових будинків. Особовий склад підрозділу ГУ ДСНС в області, який проводив роботи в непридатному для дихання середовищі, для захисту застосовував ізолюючі захисні дихальні апарати і спецодяг.

Завдання навчання ускладнено ще й тим, що біля залізничних колій було виявлено підозрілий предмет, схожий на нерозірвану мінометну міну. Для його ідентифікації й знищення викликано піротехнічний загін ГУ ДСНС в області. «Тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайної ситуації на залізничному транспорті засвідчили професіоналізм рятувальників і злагоджені спільні дії співробітників ДСНС із органами місцевої влади і службами взаємодії у разі виникнення надзвичайних ситуацій», — підсумували у відомстві.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.