Виконком Луцької міської ради підтримав надання містобудівних умов на будівництво в обласному центрі храму Української єпархії Вірменської Апостольської церкви. Вірменська громада Луцька хоче звести його на вулиці Окружній, неподалік підшипникового заводу. Як розповів представник громади Михайло Антонян, нова церква матиме унікальну для Луцька вірменську архітектуру

 

Нагадаємо, перші згадки про вірменську громаду Луцька сягають ще XІІІ століття. Представники цього мудрого і волелюбного народу проживали в окремому великому кварталі, одна з вулиць якого аж до 1916 року називалася Вірменською. Польський хроніст Ян Длугош згадує в своїх записах під 1427 роком вірменського владику в Луцьку.

 

У ті ж роки було зведено і вірменську церкву Святого Степана. Сильна пожежа, що сталася в Луцьку 1845-го пошкодила її приміщення, яке на той час використовувалося вже як військовий склад. Після того будівля майже століття простояла руїною. Сьогодні у цьому переобладнаному приміщенні на вулиці Галшки Гулевичівни розташований житловий будинок. Про його стародавнє походження нагадують хіба що майже півтораметрові кам'яні стіни.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України