Як усі диктаторські режими, ватажки «ДНР», що люблять називати свою псевдореспубліку Новоросією, намагаються кожному своєму заходу додати важливості і врочистості. А вони проводять їх буквально через день. Зберуть два десятки людей про щось побалакати — це вже форум чи конференція. А якщо туди зайде хтось із Росії чи Абхазії, то це вже міжнародний симпозіум. Прийшли на міську площу дві-три сотні ностальгуючих за радянськими часами старих обивателів — це називають масовим мітингом. Зрозуміло, на всіх цих збіговиськах щосили шпетять київську владу, обзиваючи її нацистською, фашистською і ще Бог знає як.
Ще чогось полюбилося правителям «ДНР» випускати власні поштові марки і влаштовувати врочисте їхнє погашення. Днями чергове таке свято провели в Макіївці. Захлинаючись від захвату, місцеве ТБ показало, як мер В. Ляховець під оплески публіки гепнув печаткою по барвистому клаптику паперу.


Напевно, почуття задоволення тих, хто зібрався на цій «врочистості» було б сильніше, якби не одне незручне запитання: а листи з цією маркою куди надсилати? Адже пошта в славетній «ДНР» уже три роки не працює. Поштові скриньки знято через непотрібність. Люди вже відвикли від переписки, забули про таку послугу, як доставка газет і журналів, за межі «ДНР» і «ЛНР» ні грошовий переказ, ні бандероль, ні посилку не надішлеш.
Утім, відсутність пошти — не єдина й не найбільша незручність. Жителі «ДНР», схоже, вже звиклися з відсутністю авіаційного й залізничного сполучення із зовнішнім світом. Ще зовсім нещодавно донеччани плекали мрію, що незабаром у місті буде метро, а тепер усі розуміють, що це так і залишиться фантазією. Це, звичайно, ще не свідчення цілковитого здичавіння, але деградація наявна. Ознаки цивілізації одна за одною зникають. Піддався усікновенню телефонний зв’язок — сьогодні вже не набереш, як бувало, київський номер. Зникли мобільні оператори «Київстар» і «Лайф», а на мережі МТС, що залишилася, тарифи на дзвінки за межі «ДНР» підняли до небес. Щоправда, поки що залишаються газ, вода й електрика, але чи надовго? Може, все-таки краще гасити не поштові марки, а саму брехливу «ДНР»?


Сергій КУЛЬКО.


Мал. автора.