Павлоградський суд визнав винним генерала Віктора Назарова, який проходив у справі про загибель у луганському аеропорту десантників 25-ї дніпропетровської бригади.
Нагадаємо, 14 червня 2014 року в Луганську бойовики збили літак Іл-76, який заходив на посадку. У результаті трагедії загинуло 9 членів екіпажа і 40 військовослужбовців. Прокуратура України розцінила дії бойовиків як терористичний акт.
Сторона обвинувачення стверджувала, що Назаров не взяв до уваги інформацію Служби безпеки України про загрозу літаку бути збитим і дозволив проведення спецоперації з доправлення роти військових у луганський аеропорт. Сам Віктор Назаров заперечував обвинувачення прокурорів.
Як заявив в ефірі одного з телеканалів депутат України Сергій Куніцин, така інформація справді була в штабі АТО. І трагедія, яка сталася майже три роки тому, на його думку, — злочинна недбалість з боку генерала, котрий віддав такий наказ.
— Як ветеран афганської війни я можу сказати, що там «голий борт», такий як Іл-76 — «літаюча корова», ніколи б не послали без прикриття, — зазначив Сергій Куніцин. — Якби сідав такий літак, то щонайменше піднялися б вертольоти, групи спецпризначення чи десанту, які б забезпечували прикриття. Аж до того, що вертольоти мали своїм бортом прикрити такий літак, тому що там були десятки військовослужбовців. Коли ми розбирали цю ситуацію, тоді дуже багато через нас пройшло різних генералів, офіцерів, і всіх питав одне: «Як ви могли?».
Також суд своїм рішенням зобов’язав Міністерство оборони України відшкодувати рідним загиблих матеріальну шкоду у розмірі 500 тисяч гривень кожному. Водночас суд вирішив не застосовувати до Назарова додаткового покарання й не позбавляти його звання генерал-майора.
За словами адвоката, який представляв інтереси рідних загиблих, Віталія Погосяна, сторона потерпілих задоволена рішенням Павлоградського міського районного суду. А от захист генерала Віктора Назарова планує найближчим часом оскаржити вирок.

 


Влад СЕМЕНЧУК.