Українські посадовці скаржаться на те, що не можуть подати свої декларації, оскільки Єдиний державний реєстр декларацій перевантажений, передає УНН. Державний секретар Мін’юсту Ганна Онищенко написала на своїй сторінці у Фейсбуці, що протягом доби не може зайти в реєстр. «Я вже добу в різний час намагаюся хоча б потрапити в реєстр. Поки що жодного разу не вдалося. Виставляю останні підтвердження, зроблені о 4:54 і 5:07», — зазначила вона. Помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив, що взагалі протягом трьох днів «не може зайти навіть у меню» сайту. Працівники нашої редакції, які мають подавати декларації, також відчули це на собі.

На офіційному сайті НАЗК вказано, що «Реєстр працює повільно», бо «наразі багато користувачів».

То чи варто посадовцям не спати вночі, щоб заповнити і своєчасно (до 1 квітня) подати декларацію? Для хвилювання підстави є, адже за несвоєчасне подання декларації можуть накласти штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—1700 грн.). Проте, якщо подивитися статтю 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка і визначає покарання за несвоєчасне подання декларації для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, то притягнути до відповідальності можна лише тоді, коли декларацію було несвоєчасно подано без поважних причин.

Факт визнання НАЗК поганої роботи реєстру декларацій, особисті неодноразові спроби декларантів зайти на сайт НАЗК, які будуть зафіксовані відповідними скриншотами історії браузера вашого комп’ютера стануть доказами поважності причини несвоєчасного подання декларації. У цьому разі декларанта притягнути до відповідальності не вдасться — буде відсутній склад адміністративного правопорушення.

Отже, запасайтеся скриншотами, шановні декларанти!

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

 

P.S. Для осіб, які в цьому році подають е-декларації  вперше, термін подання продовжено до 1 травня.