У Полтаві презентували туристичний путівник «Іван Мазепа та українське козацтво у Полтавській битві». Його уклали і видали місцеві громадські організації «ВелоПолтава» та «Сіті лаб» за фінансового сприяння ОДА та облради.

Автором ідеї проекту став один із активістів «ВелоПолтави», знаний у краї мандрівник Юрій Репало (на знімку). Разом із колегами по захопленню велосипедними подорожами він проїхав шлях, яким із листопада 1708-го по кінець червня 1709 року пройшли територією сучасної Полтавщини союзники — армія шведського короля Карла ХІІ та військо гетьмана України Івана Мазепи. Тобто від Гадяча та прилеглих до нього сіл — до Світлогірського (колишньої Переволочної), власне, до Дніпра, що стало порубіжжям тодішньої Гетьманщини-України.

То була, звісно, найтрагічніша для українців сторінка Північної війни, на полях якої кров’ю вписана поразка згаданих союзників у Полтавській битві з армією російського царя Петра І. За таких обставин понад три століття на мапі краю імперська історіографія та пропаганда позначали й ушановували тільки місця «слави русского оружія». Тож згаданий путівник для багатьох відкриває, по суті, тривалий час замовчуване та маловідоме. Особливу цінність становлять позначки донедавна взагалі «табуйованих» ідеологією місць. Скажімо, досі достеменно невідомо, де саме укладався й підписувався Великобудищанський трактат — союзний договір між гетьманом Іваном Мазепою та кошовим отаманом Запорозької Січі Костем Гордієнком з одного боку та королем Швеції Карлом ХІІ з другого. За переказами, сталося те в найбільшому храмі села Великі Будища, що поблизу Диканьки. Однак жодна з кількох діючих на той час церков не вціліла. Тож поки що «умовним» пам’ятним знаком на честь згаданої події вважають скромний хрест, поставлений на місці найбільшої церкви.

Не менш важливою складовою добре ілюстрованого путівника стали лаконічний, але досить місткий виклад хроніки подій та представлення головних дійових осіб відомої баталії. Осучаснену історичну довідку для нього підготувала знана дослідниця тієї епохи заступник директора музею-заповідника «Поле Полтавської битви» Людмила Шендрик.

Саме в козацькій залі цього музею відбувалася презентація новинки. Присутні відзначали практичну цінність путівника не лише для велотуристів. Навіть його «похідний» формат спонукає до подорожей будь-якими видами транспорту або пішки. При цьому існує не лише друкована версія. Кожен охочий може скачати електронний варіант путівника з сайту «ВелоПолтави» на свій смартфон і вже завтра вирушити в дорогу. Разом із гетьманом Іваном Мазепою та нашими козаками.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

Полтава.