Учора майже о 00.40 ночі невідомі вистрілили в приміщення Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, що на вулиці Дубенській. Вибуховий пристрій вцілив у горішнє приміщення з боку вулиці Глушець. Пошкоджено дах і вікно. Одна із версій — стріляли з гранатомета. Виїхавши на місце події, правоохоронці виявили спричинені пострілом із невстановленої зброї пошкодження фасаду будівлі консульства. На момент вибуху в приміщенні консульства перебували консул та охорона консульства, які не постраждали.

Під час огляду місця події вилучено металеві осколки, циліндричний предмет, зовні схожий на хвостовик до реактивної гранати, ринву з осколковими пошкодженнями. Також вилучено металевий предмет, зовні схожий на кришку тубуса ручного протитанкового гранатомета.

Віце-консул Кшиштоф Савіцкі підтвердив, що вночі хтось стріляв у приміщення консульства. Втім, повідомив він, ніхто, слава Богу, не постраждав.

Оператор розташованої за сто метрів від консульства автозаправки розповів: «Десь о 00:12 я почув сильний вибух. Звук такий, ніби лопнуло колесо фури. Але сильніший. І відразу я побачив білий спалах у вікні консульства. Як блискавка, але довше».

— Стріляли неприцільно або невміло. Можливо, з метою якогось попередження чи провокації, — прокоментував подію один із присутніх на місці представників правоохоронців.

Нічний теракт біля консульства у Луцьку в СБУ однозначно пов’язують з провокаціями з російського боку. Про це повідомили під час брифінгу вчора в обласному центрі Волині за участю керівників силових структур.

— Ми бачимо російський слід, враховуючи системність таких подій, — зазначив начальник Управління СБУ у Волинський області Юрій Фелонюк.

Уточнивши, що йдеться про схожі випадки, які сталися у містах Західної України протягом останніх двох місяців. А саме про провокації проти Республіки Польща на території України, зокрема про нищення польських пам’яток.

— Такі дії вигідні тільки Російській Федерації, — сказав Юрій Фелонюк.

Консул Кшиштоф Савіцкі заявив, що нічний напад на приміщення консульства безперечно був терористичним актом.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій:

— Обстріл Генерального консульства Польщі у Луцьку — це провокація ворога, яка покликана розсварити наші народи. Я щойно повернувся з Варшави, де брав участь у VІІІ сесії Міжпарламентської Асамблеї України, Польщі та Литви. Ми активізували міжнародну співпрацю по лінії Балто-Чорноморського союзу.

Ми протистоїмо російському агресору пліч-о-пліч з нашими польськими друзями. Учора у Варшаві з головами парламентів Польщі та Литви ми запланували здійснити спільні візити у Вашингтон і Брюссель з вимогою продовження санкцій проти міжнародного злочинця — путінської Росії — та більш активної підтримки України.

Ми спільно підписали заяву, у якій, зокрема, Польща і Литва закликає ЄС та США підтримати Україну інвестиціями на кшталт «Плану Маршалла».

Ворог бачить і знає, що коли ми разом — ми перемагаємо. Він боїться нашого союзу.

Закликаю правоохоронні органи невідкладно розслідувати обставини цього інциденту та покарати нападників. Закликаю також негайно посилити охорону дипломатичних установ по всій території України.

Очевидно, що ворог своїми дрібними провокаціями намагатиметься зруйнувати міжнародну антипутінську коаліцію держав вільного світу.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Президент України Петро Порошенко

під час учорашньої телефонної розмови з Президентом Польщі Анджеєм Дудою засудив брутальний та цинічний напад на Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку. «Українська влада діятиме рішуче для унеможливлення таких провокацій у майбутньому», — цитує главу нашої держави його прес-служба. П. Порошенко поінформував, що доручив посилити охорону не тільки дипломатичних представництв в Україні, а й місць історичної пам’яті. Також він запропонував залучити польських фахівців до складу оперативно-слідчої групи для встановлення винних у цьому злочині.

Лідери держав погодилися, що жодні провокації не повинні впливати на дружні польсько-українські відносини, і домовилися продовжити контакти на найвищому рівні.

МЗС Польщі підтвердило обстріл свого консульства у Луцьку і викликало у зв’язку з цим посла України Андрія Дещицю, повідомляється на сайті дипустанови. Також у повідомленні йдеться, що посольство у Києві заявить ноту протесту в МЗС України. «Ми очікуємо, що українські служби забезпечать ефективнішу охорону дипломатичних установ. Ми також очікуємо якнайшвидшого з’ясування обставин події і затримання виконавців», — додали у відомстві.

Голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох заявив, що обстріл консульства Польщі в Луцьку, поза сумнівом, є провокацією. Він також зазначив, що ця ситуація викликає «значне занепокоєння», адже консульство розміщене поблизу кордону з Польщею. «Ми знаємо контекст, у якому цей інцидент мав місце. Це питання російсько-українського конфлікту. У цьому контексті дуже важливими є польсько-українські відносини», — цитує Солоха «Укрінформ».