З 1 квітня Тристороння контактна група в Мінську домовилася припинити вогонь на Донбасі. Сторони також домовилися про розведення сил і засобів у Станиці Луганській. Таку інформацію вчора повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, у Мінську також вирішили продовжити роботу на пунктах пропуску в зоні АТО в переддень Великодня і поминальні дні.

«Контактна група намітила дату розведення озброєнь у Станиці Луганській. Цього разу обрали 6 квітня. До цього вже кілька разів вибирали дату відведення важкої артилерії і танків, але все закінчувалося перестрілками. Українська сторона розцінює Мінські домовленості як безальтернативний фундамент для врегулювання ситуації на Донбасі. Ми ще раз акцентували увагу: визнання на території Росії документів, виданих самопроголошеною владою ОРДЛО, захоплення державних і приватних підприємств України, запровадження рубля на території ОРДЛО, — всі ці дії стали грубими порушеннями Мінських угод і змусили Україну обмежити переміщення вантажів через лінію розмежування. Спроби Держдуми Росії внести зміни до законодавства РФ, спрямовані на подальшу легітимізацію квазідержавних процесів в ОРДЛО, ми розцінюємо як чергову спробу торпедування Мінського процесу», — зазначила Оліфер.
Тим часом ситуація на фронті залишається напруженою. За добу (станом на ранок 30.03) бойовики понад 80 разів обстрілювали наших військових. За даними прес-центру АТО, на маріупольському напрямку зі 122 мм артилерійських систем окупанти гатили в районах Широкиного, Гнутового та Водяного. З мінометів калібру 120 мм — неподалік Гнутового, Мар’їнки, Водяного.


На донецькому напрямку поблизу Троїцького окупанти застосували артилерію калібру 152 мм. Опорні пункти ЗСУ поблизу Авдіївки, Троїцького та Луганського противник накривав вогнем мінометів калібру 120 мм, а захисників Опитного, Авдіївки та Кам’янки — з мінометів калібру 82 мм. Неспокійно було й на луганському напрямку.
Що відбувається на передовій, розповів боєць десантно-штурмової бригади ЗСУ (місце дислокації — район села Піски): «Ситуація складна. Обстріли тривають. Вночі орки били мінометами різних калібрів. Прилітали до нас снаряди і 122-го калібру. Зараз обходимо територію, усе фіксуємо. Вчора вони гатили із танка по нашому опорнику. Про чергове припинення вогню говорити не варто. Адже РФ виконувати їх не буде. Як з ними можна домовлятися, не розумію. Наприклад, учора вони з танка розстрілювали місцеву церкву. Зруйнували її майже вщент. І це при тому, що там наших позицій немає. В Пісках уже немає жодного вцілілого будинку. Тому ми готуємося до гіршого. На щастя, забезпечені усім необхідним, щоб прогнати ворога з нашої землі. Чекаємо наказу».


Олександр БРОНСЬКИЙ.