Рейтинг підприємств, що мають найкращі результати у розвитку молочного скотарства, визначили в департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА.

— Абсолютним лідером із виробництва молока у регіоні є компанія «Бучачхлібпром». У неї найвищі показники валового виробництва та надоїв: 8042 кг молока на одну корову. Компанія утримує величезне поголів’я — 2785 корів, що становить понад чверть всієї молочної череди в області, — зазначив начальник департаменту Віталій Луй (на знімку).

Другою у рейтингу є агрофірма «Горинь», що протягом останніх років вклала багато коштів у новітній сучасний комплекс із закритим типом виробництва молока. Кожна з 1248 корів цього підприємства забезпечує 7462 кг сировини.

Третє місце — у ТОВ «Україна». Товариство у минулому році зробило величезний крок уперед у розвитку молочного скотарства: закупила високогенетичну худобу у Німеччині.

Віталій Луй також відзначив ПАП «Агропродсервіс», яке, окрім виробництва молока, запустило ще й процес глибокої переробки м’яса, а також ПАП «Іванівське».

Водночас він інформував, що згідно з аналітичними даними, сільськогосподарські підприємства області нарощують свої показники. За підсумками 2016 року спостерігається збільшення виробництва молока більш як на вісім відсотків. А надій молока на одну корову в середньому становить 6122 кг, що майже на п’ять процентів перевищує показники 2015 року та на вісім відсотків більший від загальнодержавного показника. Кращі результати тільки в п’яти областей України.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

Тернопільська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

Середньомісячна заробітна плата працівників сільськогосподарського комплексу у 2016-му відчутно зросла, повідомив Віталій Луй.

— Сьогодні заробіток тих, хто працює в сільському господарстві, становить 4114 грн. Це більш як на 40 відсотків перевищує показники відповідного періоду минулого року і на 5 відсотків — загальнодержавні показники. Загалом це восьме місце в державі, — зазначив чиновник.