Фахівці Кременчуцького автозаводу презентували нове шасі "КрАЗ-4501Н2" колісної формули 4х2 (на знімку). На сьогодні це їхній найменший "малюк", що має вантажопідйомність 5 тонн. Його попередник, який з'явився наприкінці минулого року, бере на свої сталеві "плечі" 6 тонн ваги. Таке поступове "схуднення" є принциповим у заводській програмі заміни іноземних аналогів мало- і середньотоннажної техніки на внутрішньому ринку.

 

Фото
з сайту ПАТ "АвтоКрАЗ".

 

Для непосвячених нагадаємо, що КрАЗ тривалий час спеціалізувався на виготовленні великовагових автомобілів і був єдиним в Україні виробником вантажівок. Водночас зрозуміло, що для практичних потреб підприємців і комунальників, особливо у містах, не потрібні багатотонні колісні "крейсери" тайги чи пустелі...

 

Щоб забезпечити їх легкими, маневреними і водночас надійними машинами, в Кременчуці розробили лінійку техніки вантажопідйомністю від 12 до 5 тонн. Безкапотна кабіна згаданої новинки дає їй змогу "вписуватися" у міські вулиці, будівельні майданчики, під'їзди до складських приміщень та інші об'єкти, де великоваговикам просто не розвернутися. Не менш важливо й те, що практично всі вузли й агрегати нового шасі полегшені.

 

При цьому на його короткій або подовженій базі можна монтувати найрізноманітніше технологічне обладнання й установки промислового призначення. Дбаючи про імпортозаміщення, інженери та конструктори КрАЗу продовжують працювати над розширенням модельного ряду своїх "малюків".

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України