У Полтаві спільна молитва за перемогу над агресором та встановлення справедливого миру відбувалася на Соборному майдані біля пам'ятника гетьману Івану Мазепі (на знімку).

 

Урочистий захід відкрив і звершив перший молебень архієпископ Полтавський і Кременчуцький Української православної церкви Київського патріархату Федір (Валентин Бубнюк).

 

Короткі молитви та проповіді-звернення до присутніх виголосили також священик релігійної громади Пресвятої Трійці Української греко-католицької церкви військовий капелан Максим Кролевський, старший пресвітер обласного об'єднання євангельських християн-баптистів Валерій Овсій, заступник єпископа церков християн віри євангельської п'ятидесятників в області Михайло Роман та прес-секретар Харківсько-Полтавської єпархії Української автокефальної православної церкви і волонтер ієрей Олександр Горай. Усі вони молилися не лише за перемогу над агресором та справедливий мир, а й за звільнення полонених і в'язнів, які за вірність Україні позбавлені окупантами свободи; за мешканців Донбасу та Криму, котрі страждають від війни та окупації; за вимушених переселенців, які полишили свої оселі, рятуючи власне життя.

 

Попри те, що згадану спільну молитву ініціювала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, до якої входить і предстоятель Української православної церкви, що перебуває в канонічній єдності з Московським патріархатом, священнослужителі останньої в Полтаві цей захід проігнорували. Натомість на офіційному сайті Полтавської єпархії УПЦ з'явилося повідомлення про те, що 7 квітня, на свято Благовіщення, в усіх її монастирях і парафіях "будуть піднесені особливі молитви за мир в Україні".

 

У чому полягатиме їхня особливість? Згідно з тим повідомленням після святкового богослужіння у монастирях і храмах УПЦ на Полтавщині молитимуться "за припинення збройного конфлікту і встановлення миру в Україні, за мешканців Донбасу, які страждають від воєнного протистояння, та за звільнення полонених". За такого, м'яко кажучи, спрощеного трактування подій на сході України, наближеному до пропагандистських кліше адептів "русского мира", здогадатися, чому повпреди Московського патріархату проігнорували спільну християнську молитву, неважко...

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України