Режим тиші з 1 квітня, про який домовилися учасники Тристоронньої контактної групи на останньому своєму засіданні в Мінську, на Донбасі так і не «включився». І це вже не смішно. Систематичне ігнорування з боку РФ та її підопічних будь-яких спроб мирного врегулювання воєнної ситуації на сході нашої країни, досягнутих у рамках формату «Україна — ОБСЄ — Росія», нівелює цей переговорний процес. 

 

Проте, крім констатацій фактів порушень Мінських домовленостей і засуджень порушників, наші міжнародні партнери поки що не придумали іншого способу впливу на провідного гравця та організатора українського «гарячого осередку» великої гібридної війни.


Учора Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель і Президентом Франції Франсуа Олландом, інформує офіційний сайт глави держави. Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та відзначили необхідність консолідації режиму припинення вогню. «Лідери України, Німеччини й Франції підтвердили важливість подальшої роботи в напрямі імплементації Мінських домовленостей», — йдеться в повідомленні.


У контексті оголошеного й зірваного вкотре перемир’я противник знизив кількість і інтенсивність обстрілів, відзначають у штабі АТО. Так, за добу 1 квітня бойовики 37 разів відкривали вогонь по наших позиціях, а протягом доби 2 квітня — 32 рази. Найбільшу вогневу активність противник виявляв на Маріупольському напрямку в районі Павлополя, Красногорівки. Провокаційний вогонь із гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї застосовували поблизу Водяного, Широкиного та Чермалика. На Донецькому напрямку найбільшу кількість обстрілів було зафіксовано в Авдіївці... Незважаючи на збройні провокації з боку ворога, українські військовослужбовці суворо дотримувалися режиму тиші і вогонь у відповідь не відкривали, повідомляють у штабі АТО.


Наші бійці на передовій не вірять і не люблять такі «перемир’я». Ці періоди відносного затишшя російсько-окупаційні війська використовують для укріплення своїх позицій, нарощування арсеналів, ротацій техніки й живої сили. Не стала винятком і нинішня першоквітнева «пауза».


Координатор групи «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук ще напередодні встановленої дати припинення вогню виклав песимістичний прогноз, обґрунтований логікою переговорів, що відбулися 29 березня в Мінську, опираючись на деталі із джерел «з тієї сторони», бо наші представники в ТКГ не давали докладних коментарів.


«Нинішнє «перемир’я» стало предметом торгу, коли представники «ЛДНР» уже вкотре в обмін на «тишу» зажадали від Києва надати окупованим районам «особливий статус». Здається, це остання спроба Кремля проштовхнути свій сценарій виконання багатостраждальних Мінських угод, адже паралельно Москва посилено реалізує «придністровський сценарій»: визнання документів «ЛДНР», оголошення лінії фронту «державним кордоном», «націоналізація» підприємств — усі ці дії саме із цієї опери.


Одержавши чергову відмову, Москва для підтримання свого «мирного іміджу» не стала «скасовувати» запропоноване перемир’я. Але вочевидь піде уторованою стежкою — можливо, вдавши на якийсь час певну деескалацію бойових дій на Донбасі, а потім повернувши ситуацію до вихідної точки. За фактом, «перемир’я» вже провалено, ще до офіційного початку», — спрогнозував він, і не помилився. На думку Тимчука, та ж доля очікує й відведення військ від Станиці Луганської, заявлене на 6 квітня.


Аналізуючи подальший розвиток ситуації на Донбасі, експерт констатує: сьогодні російські окупанти не намагаються розширити межі підконтрольних їм районів. Однак постійно підтримують «градус напруженості» для тиску на Київ з метою таки вибити з нього «московський сценарій» Мінська. Але на це в Путіна дедалі менше надії. Підсумок — альтернатива у вигляді заморожування конфлікту за придністровським чи абхазьким сценарієм.

Проте у реальності окупанти зовсім не готуються до деескалації. І про це свідчать такі факти. Генштаб ЗС РФ прийняв рішення підвищити чисельність російсько-терористичних військ на Донбасі з нинішніх 38 тис. осіб до 50 тис. «ДНР» і «ЛНР» готуються до запровадження строкової служби. Триває поповнення боєприпасів, спорядження в обох «армійських корпусах» за рахунок частини НЗ Південного військового округу ЗС РФ. Росіяни вдосконалюють систему управління та забезпечення окупаційних військ. Із джерел групи «ІС» відомо також, що, відправляючи нині своїх «козаків» на Донбас, «отаман» М. Козіцин напучує їх: мовляв, скоро Путін визнає «ЛДНР», після чого почнеться «велика війна»...


«Простіше кажучи. На сьогодні Москва створює передумови для об’єктивного згасання бойових дій на Донбасі. Але водночас російсько-терористичні війська посилено готуються до активного продовження конфлікту», — резюмує Дмитро Тимчук і зізнається, що аналітики «ІС» поки що не можуть зрозуміти цей парадокс.