У цій колонці, що стала вже регулярною по середах, ми наводимо витяги з повідомлень, які відправляють нам до редакції наші співвітчизники, котрі залишилися на окупованій території.

— Єдина можливість, щоб у тебе не «поїхав дах» від тотального психологічного й пропагандистського тиску, — це сприймати все через призму гумору, — пише нам луганчанин Сергій К. — Благо приводів для цього нам тут організовують достатньо. Ось один зі свіжих: 23 і 24 березня у «віджатому» Східноукраїнському національному університеті відбулась «науково-практична конференція: «Личность—общество—государство: социальное пространство и его безопасность» (ви вже вибачте, що змушений ставити стільки лапок, не зовсім зручно постійно писати «фейковий», «псевдо» або «так званий»). Щоправда, тепер цей «вуз» називається не Східноукраїнський, а Луганський...

Отож у резолюції цього «форуму» було написано слова, які багатьох повеселили. Дослівно цитую: «Центральным понятием духовного патриотического воспитания является конструкт Русская Земля... Границы идеи русского мира совпадают с границами планеты, а если бы человечество жило и за пределами Земли, то идея русского мира вышла бы вместе с ним за планетарные пределы...».

Як пожартував із цього приводу один із моїх друзів, злегка перефразувавши кіно-класику: «У той час, як наші космічні кораблі борознять простори «російського всесвіту», потрібно терміново розпочати серійний випуск глобуса ЛНР...»

Але погано те, що під цією «резолюцією» про «російську планету» підписалися (як написано в «офіційній заяві») «понад 50 вчених ЛНР, ДНР, Росії та Білорусі...». Що це за «вчені», які мало того що поставили свій розчерк під очевидною маячнею, так ще й нагло крадуть чужі, нехай і маячні, але ідеї?

Річ у тім, що це явний плагіат. Резолюція напхана слово в слово цілими абзацами, передертими зі статті піврічної давнини адепта «русского мира» Ростислава Іщенка. До слова, презирство до всього українського, яке він регулярно виливає у своїх матеріалах і виступах, не перешкодило йому свого часу працювати в Міністерстві закордонних справ України та адміністрації Президента України.

Але мова сьогодні не про це. А про те, що навіть у такого ідеолога «віджали» його ж ідеї. І все тому, що злочин, злодійство, плагіат стали повсякденною справою не тільки для її «вчених», а й для всієї «російської планети». А це вже давно не смішно й обов’язково закінчиться плачевно для «русского мира», який, як з’ясувалося, «не має кордонів»...

— Коли людині втрачати вже немає чого — вона сміється, — пише Олена Н. — От ми й жартуємо. Кожен по-своєму. І важливо, що сміється молодь... Головним ворогом «усього духовного і скрепного», звісно, називають Америку. І ці пропагандистські штампи в’їдаються в мізки людей. Із мого будинку видно тильний бік одного з університетських корпусів, на якому хтось вивів напис: «Убей USA!» (звучить у риму — «убей юэсэй». — Авт.). Але нещодавно помітила, як один парубок, озираючись, щось виправляв у цьому «наскальному» гаслі. Коли він зник, то напис усе ще звучав у риму, але вже не був такий злісний: «Ой Вей USA!» (з єврейського Ой Вей — Ой Боже. — Авт.). І завершував напис величезний смайлик...

Влад СЕМЕНЧУК.