Ситуація на бойовому сході нашої країни знову загострюється, констатують у штабі АТО. Ігноруючи домовленості про припинення вогню з 1 квітня, досягнуті у форматі переговорів Три-сторонньої контактної групи в Мінську, тільки за добу (дані на 04.04) російсько-окупаційні формування 48 разів обстріляли позиції ЗСУ, використовуючи при цьому великокаліберне озброєння. За офіційним даними, двоє наших захисників загинуло, п’ятеро дістали поранення.


Епіцентром протистояння залишається маріупольський напрямок. Тут противник поливав вогнем Березову, Гнутове, Водяне, Богданівку, Чермалик, Широкине й Красногорівку.

 

На донецькому напрямку гаряче було поблизу Авдіївки, шахти «Бутовка», у районі Пісків, Верхньоторецького і Кам’янки. На луганському напрямку опорні пункти в районі Кримського ворог обстріляв з міномета калібру 120 мм. Щоб погасити вогневу активність супротивника, наші сили відкривали вогонь у відповідь, повідомляє штаб АТО.


«Гібриди» спеціально застосовують провокаційну тактику, щоб викликати реакцію ЗСУ у відповідь, а потім звинуватити українську сторону у зриві Мінських домовленостей.


За даними Головного управління розвідки МОУ, російське окупаційне командування вимагає від ватажків бандформувань, які перебувають на передовій, щодоби звітувати про напруженість ситуації в «районах відповідальності», що змушує бойовиків обстрілювати позиції сил АТО, зокрема із застосуванням 82 мм і 120 мм мінометів і стрілецької зброї, для провокування вогню у відповідь. Це забезпечує надання російським кураторам потрібної звітності, яку вони використовують для дискредитації ЗСУ, зазначають у розвідці.


Крім цього, проросійські формування продовжують руйнувати інфраструктуру мирних міст і населених пунктів і на окупованій ними території, і на українському боці. За майже три роки війни лише на території Донецької області, яку контролює українська влада, пошкоджень різного ступеня від російських обстрілів зазнали 10 682 житлові будинки, 111 шкіл, 79 садків і 50 медичних закладів. Про це повідомив керівник військово-цивільної адміністрації Донеччини Павло Жебрівський. «На їх відновлення і ремонт знадобиться майже 3 млрд. грн. Я вже не кажу про об’єкти інфраструктури та масштаби руйнувань уздовж лінії розмежування і на тимчасово окупованій території Донецької області», — додав він.


Тим часом біля наших кордонів Росія знову проводить військові маневри. Фронтову авіацію Південного військового округу в Криму й Волгоградській області в рамках льотно-тактичних навчань піднято за тривогою. У них задіяно бомбардувальники «Су-24М» і штурмовики «Су-25М» та «Су-25СМ», які відпрацьовують завдання зі знищення авіаційного парку бойових машин, об’єктів і баз умовних незаконних збройних формувань, а також їхніх великих складів паливно-мастильних матеріалів в умовах активної протидії ППО умовного супротивника.