Законопроекти про міські агломерації обговорювали під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. У заході брали участь народні депутати, урядовці, представники інститутів громадянського суспільства, науковці, експерти.

 

Голова профільного комітету Сергій Власенко розповів, що з питанням агломерації в комітеті зіткнулися одразу після запровадження добровільного об’єднання територіальних громад (ОТГ). За його словами, парламентарії здійснили велику кількість візитів до Франції, Німеччини, Польщі, де ознайомилися з функціонуванням агломерацій.


«Питання розбудови співробітництва населених пунктів навколо великих міст на сьогодні є не менш важливим, ніж добровільне об’єднання територіальних громад», — наголосив Сергій Власенко.


Член комітету Любомир Зубач вважає: одним із недоліків процесу ОТГ є те, що до нього в більшості випадків не було залучено великі міста та обласні центри. Це проблема. Натомість Україна схвалила декларацію ООН про міста та інші населені пункти в новому тисячолітті 2001 року, яка визначає, що наслідком урбанізації стало формування міських агломерацій. Але досі в національному законодавстві це не врегульо-
вано.


Тому, зазначив він, народні депутати ініціювали законопроект про міські агломерації. Згідно з документом, відповідна територія має бути нерозривна, чисельність головного міста — від 100 тисяч осіб, склад об’єднання — не менш як три територіальні громади.


Також проект закону передбачає перспективний план агломерацій, виконання якого контролюватиме Кабінет Міністрів.


«Ми пропонуємо в угоді про зосередження міст та інших населених пунктів на певній території визначити перелік функцій — це транспортне забезпечення, розвиток економіки та залучення інвестицій, формування містобудівної документації, яка визначатиме режим використання землі тощо», — розповів народний обранець. Крім того, за словами Любомира Зубача, має бути сформована рада міської агломерації, очільником якої буде голова великого міста. До неї входитимуть по два представники від населених пунктів.


Також, вважає він, треба в законодавстві передбачити державну допомогу для таких об’єднань.


У законопроекті щодо внесення змін до закону про співробітництво територіальних громад, який представляв директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, правові норми дуже схожі, лише технологічно вони викладені дещо по-іншому.


Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода заявив, що міністерство підтримує обидва документи і готове долучитися до їх опрацювання.


«Наше основне завдання — інтегрувати місто і громади навколо нього в єдину територію розвитку. І запропоновані законопроекти дають відповіді на запитання, як це можна зробити», — сказав він.

Довідково

Міська агломерація — зосередження міст та інших населених пунктів на певній території.