У Кременчуці запустили в дію оновлений за стандартами екологічної безпеки асфальтобетонний завод, який забезпечує сировиною для «латання» доріг у наддніпрянському місті тамтешніх комунальників. Діяльність підприємства передовсім у сезон ремонтних робіт викликала нарікання мешканців прилеглих вулиць і мікрорайонів, які були стурбовані викидами в атмосферу всілякої «хімії». Тож міська влада вирішила реконструювати там систему пилогазоочищення.

Для цього на місцевому заводі дорожніх машин закупили сучасні фільтри. Пробні пуски показали, що вони «прижилися» й на згаданому комунальному підприємстві, при будівництві якого застосовувалися, м’яко кажучи, застарілі параметрами безпеки для довкілля. Посадовці стверджують, що нові фільтри здатні «ловити» до 99 відсотків пилу зі шкідливими домішками, які раніше просто вилітали у заводську трубу...

Мешканці довколишніх вулиць поки що налаштовані менш оптимістично й хочуть пересвідчитися у справедливості подібних тверджень за допомогою фахівців-екологів. Однак те, що «хмари» викидів із труби асфальтобетонного заводу стали меншими, помітно навіть неозброєним оком.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.