Майже півсотні ворожих атак зафіксовано за останню добу (станом на ранок 05.04) на фронті. За даними прес-центру АТО, географія обстрілів майже незмінна: Гнутове, Водяне, Широкине, Красногорівка. По наших військових поблизу цих населених пунктів стріляють найчастіше та найінтенсивніше. Гатять бойовики з мінометів різних калібрів, гранатометів, великокаліберних кулеметів, зенітних установок. Крім того, під Мар’їнкою відбулося бойове зіткнення з ДРГ противника. Група бойовиків намагалася наблизитися до позицій ЗСУ. Прихований рух противника вдалося вчасно виявити. Командир бригади, з огляду на пряму загрозу життю і здоров’ю підлеглих, ухвалив рішення про застосування зброї, після чого противник відійшов.

На донецькому напрямку з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї противник гатив по Авдіївці. З гранатометів — поблизу Луганського, Опитного, Пісків та Невельського. З великокаліберних кулеметів — поблизу Кам’янки, Опитного, Верхньоторецького. На луганському напрямку — найменша кількість обстрілів. Тут зі станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї ворог бив поблизу Кримського.

Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Режиму тиші ми так і не дочекалися. Щодня орки поливають нас свинцем. Вночі вони гатили мінометами калібру 82 мм. Потім у хід пустили гранатомети, великокаліберні кулемети. Є у нас один поранений. Ось вона — ціна перемир’я. Зараз провокації припинилися, є час перепочити. Однак ввечері знову почнуть прилітати до нас різні свинцеві подарунки. Щойно починається обстріл, одразу в атаку йде диверсійна група. І так щодня. Вогонь ми не відкриваємо, адже в Мінську домовилися. Зрозумійте, війна триває на виснаження. З нами воює сильний і підступний ворог. Тому домовлятися, принаймні на папері, потрібно. Така тактика поки що виправдана. Іншого виходу немає».

За даними групи «Інформаційний спротив», російські найманці продовжують укріплювати свої позиції поблизу Дебальцевого. «За північними околицями міста бойовики продовжують активні інженерні роботи з дооблаштування своїх позицій. На цьому напрямку розгортається ціла мережа взводних та опорних пунктів бойовиків. Для робіт застосовується 5—7 одиниць техніки (переважно «цивільні» екскаватори, бульдозери та самоскиди). Також окупанти оновлюють мінно-вибухові загородження і виставляють нові. Роботи постійно контролюють кілька російських «радників». Окрім того, активні роботи з дооблаштування позицій проводять бойовики і в районі селища Сміле, що на Луганщині. Там зафіксоване нарощування угруповання сил і засобів противника», — йдеться у повідомленні групи.

Олександр БРОНСЬКИЙ.