В обласному центрі акція протесту проти забудови арки житлового будинку на вулиці Соборності, 27 переросла у криваві сутички.

 

 

Почалася вона позавчора, 5 квітня, увечері, коли мешканці згаданого будинку, розташованого в самісінькому центрі, фактично навпроти ЦУМу, стали у пікет із гаслами та плакатами біля сумнозвісного «бункера». Ця зведена кілька днів тому важка металева конструкція, що «наглухо», з обох боків, перекривала людям прохід через арку й водночас дозволяла будівельникам вести роботи всередині, переповнила чашу терпіння громади.
Адже мешканці будинку за допомогою громадських активістів і політиків раніше вже двічі (!) зносили там подібні, але значно легші огорожі з дерева та металу. Після того, приватний підприємець, якому міська рада виділила цей «п’ятачок», спочатку відібравши його в іншої жінки-підприємця (вона тримала там «Газетний ряд» для торгівлі друкованою продукцією, залишаючи прохід вільним для всіх), вирішив «забарикадуватися» капітально.


Для цього найняв працівників приватної охоронної фірми з Кременчука, котрі нещодавно «відзначилися» при більш ніж «гучному» руйнуванні МАФів на одному зі столичних ринків і саме за це отримали прізвиська «тітушок».

Під охороною тих «космонавтів» у шоломах та іншій захисній амуніції будівельники і спорудили згаданий «бункер». А оскільки мешканці висловлювали наміри його знести, то приватні охоронці продовжували наглядати за ним.


Тож після того як біля мирних пікетувальників з’явилися їхні добровільні «помічники», в тому числі й у масках, зі знаряддями для «штурму» загорожі, й почали бити по ній кувалдою, з отвору «бункера» в людей пустили сльозогінний газ. Водночас охоронці в шоломах відтісняли протестувальників. Однак це лише «заводило» натовп із кількох сотень осіб, які підтримували мешканців будинку. Почалися сутички і бійки. Заїжджих «тітушок» погнали центральною вулицею до підземного переходу. При цьому використовувалися палиці, бруківка та інші «підручні» засоби, було розбито скло вітрини сусідньої перукарні. Під «гарячу руку» потрапляли і правоохоронці у захисній амуніції, котрі приїхали втихомирювати пристрасті. В одного з поліцейських виявили травми та ушкодження. У тих сутичках одержали ножові поранення щонайменше двоє осіб. Зокрема, кілька ударів ножем у живіт і легені отримав знаний у Полтаві організатор місцевого Євромайдану, боєць-доброволець полку «Дніпро-1» Олександр Коба, котрого прооперували.


Після того як поліція затримала вісьмох найактивніших учасників протистояння з обох сторін та вивела з арки розпилювачів сльозогінного газу, напруження спало. Проте мешканці будинку й активісти, котрі залишалися біля неї, заявили, що не підуть доти, доки той «бункер» не буде знесений, а прохід знову стане вільним. Після фіксування фактів і обставин події представниками слідчо-оперативної групи протестувальники почали розпилювати болгарками й розбивати металеві ворота й загорожі з обох боків, а також трощити дерев’яні конструкції всередині «бункера». Він виявився настільки міцним, що половина металевої споруди з одного боку впала тільки близько другої години ночі... Поліцейські лише спостерігали за такими діями. Водночас, за словами речника обласної поліції Юрія Сулаєва, слідчо-оперативна група продовжувала працювати. Свою оцінку згаданим подіям правоохоронці обіцяють дати пізніше. Та вже зараз зрозуміло, що спровокували їх бездумні дії міської влади, яка «підіграла» підприємцеві з «козирними» зв’язками всупереч волі мешканців згаданого будинку та більшості громади.

 

Полтава.


Фото автора.