Проміжні результати реформи у секторі цивільної безпеки проаналізували іноземні та вітчизняні експерти під час сьомої Міжнародної конференції Центру Разумкова та DCAF «Сектор цивільної безпеки: перебіг і виклики реформ», яка днями відбулася у Києві.


Фахівці дійшли висновку, що більшість проблем у реформуванні зводяться до нехтування верховенства права, недотримання Конституції і законів держави, непрофесійності в інститутах державного управління. Наголос на створенні нових органів, на призначенні «більш професійних» керівників не дає і не зможе дати результатів без чіткого, технологічного розуміння процесу, на реалізацію якого спрямована їхня діяльність. Саме з цієї причини навіть успішні на перших етапах реформи (зокрема, створення патрульної поліції, антикорупційних органів) поступово починають пробуксовувати, а їх результати виявляються далекими від бажаних.

 

Експерти оцінюють намагання сконцентрувати в одному органі управління (наприклад, у МВС) якомога ширший перелік органів, їх повноважень, що охоплюють великий діапазон загроз, як спробу консолідувати контроль над силовими органами та відповідними бюджетними потоками. Про безсистемність наявних підходів до реформ свідчать поява слабко пов’язаних між собою концепцій реформування СБУ, прикордонної служби, кримінальної поліції, системи цивільного захисту населення, їх відірваність від процесів конституційної реформи, децентралізації державного управління тощо.


Водночас аналітики відзначають наявність осередків справжніх змін у Державній прикордонній службі України. Там завершено повний цикл стратегічного планування за чотирма головними напрямами: інтегроване управління, підвищення боєздатності, готовність до відновлення контролю над кордоном, підвищення рівня довіри громадян до служби. З огляду на виклики часу в ДПСУ посилилася військова складова захисту кордону, покращилася підготовка кадрів.


До речі, Держприкордонслужба нині проводить конкурсний набір нових співробітників під гаслом «Стань новим обличчям прикордонної служби!», який триватиме до 28 квітня.


Вл. інф.