На Донбасі російсько-окупаційні війська продовжують розривати тишу, попри Мінські домовленості про припинення вогню. Згідно зі зведеннями штабу АТО, за добу (на 06.04) противник 29 разів відкривав провокаційний вогонь по наших позиціях. ЗСУ на обстріли противника не відповідали. Саме тому знову переноситься дата розведення сил і засобів у Станиці Луганській.

Українська сторона Спільного центру координації та контролю повідомила про намір бойовиків заявити про свою готовність почати відведення техніки в районі цього населеного пункту 6 квітня відповідно до рішення ТКГ, ухваленого 29 березня в Мінську. За її даними, представники НВФ ОРЛО з цього приводу вчора планували проведення інформаційної піар-акції в Станиці Луганській за участю керівника російської сторони СЦКК генерал-майора Єрьоміна із запрошенням російських і сепаратистських ЗМІ.

«Насправді рішення Тристоронньої контактної групи можливо здійснити за умови дотримання семиденного повного припинення вогню, верифікованого Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ», — йдеться у повідомленні прес-центру штабу АТО. У ньому зазначається, що українська сторона СЦКК востаннє фіксувала порушення режиму припинення вогню з боку НВФ ОРЛО із застосуванням стрілецької зброї на цій ділянці 2 квітня 2017 року. Отже, розведення сил і засобів на ділянці місцевості № 1 «Станиця Луганська» можливо здійснити тільки після 9 квітня за умови виконання умов, зазначених у рамковій угоді, підписаній 21 вересня 2016 року в Мінську.

І якщо нині на луганському напрямку спостерігається відносне затишшя, то на маріупольському щодня стає дедалі гучніше. За даними штабу, найбільшу вогневу активність противник виявляв поблизу Маріуполя. З мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів противник вів вогонь по позиціях наших військ у районі Красногорівки, Павлополя й Водяного. Під обстріли «гібридів» потрапили захисники Мар’їнки і Новотроїцького.

«Донбаський полігон підготовки російських військ» повністю змістився з донецького напрямку на маріупольський. Що цілком зрозуміло: плече підвезення з Росії мінімальне, вхід-вихід на українську територію для підрозділів ЗС РФ займає мінімум часу — це не тягти особовий склад і техніку через пів-Донбасу до Донецька. Оперує в Новоазовському районі «на постійній основі»

«9-й омсп мп 1-го АК ДНР» (гібридні «мотострільці-морпіхи ДНР»), він дедалі більше нагадує групу підтримки, таких собі черлідерів, для виступів підрозділів ЗС РФ», — констатує народний депутат України, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

На його думку, у цій ситуації із суто військової точки зору маріупольський напрямок для організації наступу нині найзручніший. Утім, піти на штурм Маріуполя, який перетворено по суті на місто-фортецю, противник може тільки з дурості, вважає експерт.

Очевидно, кремлівські куратори вкотре направили гібридні війська на реалізацію старого, але дуже актуального для Россії плану — пробити сухопутний коридор територією України до анексованого й ізольованого Криму.

Ольга ВІТЕР.