У Полтаві невідомі скоїли черговий акт вандалізму. Вночі вони розбили дві меморіальні дошки полеглим землякам-учасникам АТО Миколі Чепізі та Сергію Лимарю, а також пошкодили ту, що встановлена на честь уродженця міста Симона Петлюри.

 

Такою стала меморіальна дошка Симону Петлюрі після нападу вандалів.

 

Чимало полтавців пов’язують цей напад із кривавими сутичками на вулиці Соборності, що відбулись увечері 5 квітня. Адже, попри те, що меморіальні дошки бійцям АТО в обласному центрі трощили вже неодноразово, такі акції україноненависники ніколи не виконували, як то кажуть, «в одному флаконі» з руйнуванням пам’ятних знаків їхніх іще відоміших попередників у боротьбі за нашу Незалежність. Тож, скажімо, меморіальна дошка Симону Петлюрі, чиє ім’я стало одним із символів націоналістичного руху, тривалий час залишалася неушкодженою. Чому блюзнірську «відплату» героям сьогодення та минувшини поєднали цього разу, збагнути неважко.

Нагадаємо, що під час спровокованих працівниками кременчуцької охоронної фірми кривавих сутичок у центрі міста найактивнішими захисниками мешканців будинку на вулиці Соборності, 27, котрі протестували проти забудови прохідної арки цієї споруди, були саме учасники АТО та представники націоналістичних об’єднань. Двоє вчорашніх фронтовиків тоді одержали ножові поранення від так званих тітушок і зараз перебувають у лікарнях. А націоналісти стали ще й головними виконавцями знесення металевого «бункера», що перегороджував мешканцям будинку прохід через арку. Це вони найзавзятіше орудували молотами та болгарками... Після тих подій переважно націоналісти й АТОвці увійшли й до «штабу спротиву», котрий вимагає від міського голови Олександра Мамая негайного скликання позачергової сесії міськради, відміни на ній скандальних «забудовних» рішень, які провокували протистояння не лише на вулиці Соборності, введення мораторію на спорудження МАФів і відставок одіозних посадовців тощо. Їх приїхали підтримати побратими та політичні соратники з інших міст. Представники згаданого штабу цілодобово перебувають у сесійній залі міськради, навіть ночують там, скликають віче, організовують пікетування. Одне з таких пікетувань згадані активісти організували під стінами Головного управління Національної поліції в області, протестуючи проти бездіяльності правоохоронців, які не змогли попередити згадані криваві сутички та знайти нарешті політичних вандалів, які вже вчетверте (!) безкарно зруйнували меморіальні дошки героям АТО. Після тієї зустрічі з керівництвом управління у Полтаві запроваджено спільне патрулювання вулиць міста поліцейськими, представниками Національної гвардії та громадських об’єднань.

Очільники обласної поліції повідомили також про те, що одного підозрюваного у завданні ножових поранень учаснику АТО під час сутичок у центрі Полтави вже затримано, іншого зараз активно розшукують (обоє — мешканці Кременчука). Слідство за п’ятьма відкритими після тих подій кримінальними провадженнями триває. Водночас політичне протистояння між «штабом спротиву», який базується у залі засідань міськради, та керівництвом обласного центру, не вщухає.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

Полтава.