10 квітня Одеса відзначила 73-тю річницю від дня визволення міста від румунських і німецько-фашистських окупантів.

 

На північно-західних і на південних підступах до міста зосередилися, чекаючи наказу про наступ війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії одесита Родіона Малиновського. Протягом двох місяців війська фронту вели безперервні бої, пробиваючись до Перлини біля моря. Починався завершальний етап Одеської наступальної операції. 27 березня армії правого крила і центру 3-го Українського фронту розпочали розширення захоплених раніше плацдармів. Успіху операції сприяло глибоке охоплення південного угруповання противника військами 2-го Українського фронту. Бійці форсували Прут і вийшли на підступи до Яс. 28 березня радянські війська визволили Миколаїв. 6-та німецька армія під тиском загрози, що нависла над її лівим флангом і тилом, змушена була почати відхід за річку Дністер. Війська фронту перейшли до переслідування противника в напрямках Тирасполя й Роздільної.


Уранці 8 квітня 1944 року передові частини підійшли до передмість міста з північного заходу, сходу й південного заходу. У ніч на 10 квітня після короткої артилерійської підготовки дивізії 5-ї ударної, 6-ї, 8-ї армій і кінно-механізована група почали штурм міста. До ранку Одеса була визволена.


Воїни-гвардійці 248-ї дивізії полковника Миколи Галая водрузили червоний прапор на фронтоні Оперного театру. У визволенні міста взяли участь партизани. Вони перешкодили підірвати Оперний театр, Будинок учених, Державну бібліотеку і низку інших значних об’єктів.


27 з’єднанням і частинам, що найбільше відзначилися під час визволення, було присвоєно почесне найменування «Одеських». За героїзм і відвагу, виявлені в боях за місто, 14 осіб було визнано гідними звання Героя Радянського Союзу, понад 2150 осіб нагороджено орденами й медалями. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року за видатні заслуги, мужність і героїзм, виявлені трудящими міста в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, місто-герой Одеса було нагороджено орденом Леніна й медаллю «Золота Зірка».


Час невблаганний — сьогодні живими залишилися лише кілька людей, котрі визволяли 10 квітня 1944 року Одесу. Поклонимося ветеранам, які врятували її...


У день визволення міста в Одесі пройшли святкові концерти, вшановування ветеранів. До пам’ятника Невідомому матросові було покладено квіти. Відбулося покладання вінків і квітів на воду на траверсі пам’ятника Невідомому матросові в акваторії Одеської затоки з кораблів і катерів Західної військово-морської бази Військово-Морських Сил Збройних Сил України й загону морської охорони Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України.


В Одеському академічному російському драматичному театрі пройшов гала-концерт міського огляду-конкурсу «Пісня в солдатській шинелі».


Відбулися концерти оркестрів духової музики в рамках ІV фестивалю «Весняна Одеса», в якому взяли участь колективи з Туреччини, Чернігова, Києва і, звичайно, Одеси.

Одеса.