За останню добу (станом на ранок 12.04) бойовики понад 40 разів обстріляли наших військових. Ситуація на підступах до Донецька знову загострилася, — кажуть у прес-центрі АТО. Кількість ворожих атак збільшилася, російські найманці дедалі частіше б’ють з артилерії. Під Авдіївкою бойові дії тривали понад 12 годин. Неспокійно було в районі аеропорту і на північних околицях Горлівки. Найбільше обстрілів з озброєння великого калібру зафіксовано на півдні Донеччини.

Досить неспокійно також на маріупольському напрямку. Вогнем мінометів калібру 82 мм, зенітних установок ЗУ-23-2, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів ворог бив по Мар’їнці. По морських піхотинцях поблизу Водяного гатив із гранатометів, озброєння БТР та кулеметів великого калібру. Оборонців Новотроїцького провокував турбуючим вогнем з протитанкових гранатометів. У районі Широкиного обстрілював з БМП, а під Павлополем — з БТРу. По опорних пунктах у районі Березового відкривав вогонь з кулеметів великого калібру та стрілецької зброї. Ворожі снайпери активно діяли поблизу Водяного, Новотроїцького, Мар’їнки та Красногорівки.

На луганському напрямку в районі Кримського противник застосував 120-міліметрові міномети та протитанкові гранатомети, а поблизу Новоолександрівки — озброєння БТР та гранатомети.

Про ситуацію на передовій розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Вночі окупанти спочатку обстріляли наш опорник зі стрілецької зброї. Потім в хід пішли міномети різних калібрів та артилерія. Декілька разів висувалася диверсійна група. Вдалося вчасно помітити. Режим припинення вогню у нашому секторі не діяв жодного дня. Обстріли тривають майже цілодобово. Нині орки трохи заспокоїлися, схоже, в них ротація. Однак на вечір знову почнуться салюти. Є в нас один «300-й». Усі інші хлопці живі й здорові. Додати нічого...»

За даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, останніми днями на Донбасі кількість порушень припинення вогню збільшилася. «Більшість вибухів було зареєстровано в районі донецького аеропорту, Авдіївки, Ясинуватої, Світлодарська та Дебальцевого. Лише за 11 квітня зафіксовано понад 180 вибухів у Донецькій області та 74 — у Луганській», — ідеться в звіті місії.

P. S. Коли верстався номер, у Мінську засідала Тристороння контактна група. Основні питання: безпека і звільнення заручників. Нагадаємо, що попередня її зустріч відбулася 29 березня. Тоді домовлялися про «режим тиші» — з першого квітня. Втім, РФ уже вкотре зірвала всі домовленості, а російські найманці вогонь на Донбасі так і не припинили.

Олександр ПЕКНИЙ.