У Державному архіві в Полтавській області відкрили виставку документів і світлин, присвячених діяльності народного депутата України кількох скликань парламенту Миколи Кульчинського, з нагоди його 70-річчя (на знімку).

 

Друзі, побратими, представники влади та громадськості говорили про ювіляра як про дисидента-шістдесятника, політв'язня, котрого 1969 року засудили за "наклеп на радянську дійсність", одного з фундаторів Народного руху на Полтавщині, багаторічного керівника обласної "Просвіти", публіциста й видавця, автора поетичної збірки...Власне, йшлося про діяльного патріота, поборника нашої незалежності, котрий не полишає справи свого життя й сьогодні.

 

Адже саме пан Микола, попри шалений спротив міської влади Полтави, став головним натхненником і організатором установлення тут пам'ятника Івану Мазепі, продовжує опікуватися названим ім'ям видатного гетьмана фестивалем мистецтв, зустрічається з молоддю, видає книги. Водночас в експозиції представлені перші не залежні від влади "рухівські" газети, до творення яких Микола Кульчинський найактивніше долучався ще у 80-ті роки, коли він, на той час машиніст баштового будівельного крана, засновував у Полтаві клуб "Рідне слово"...

 

Подякувавши присутнім за привітання, ювіляр зазначив: найбільшим досягненням вважає те, що "вдалося не зрадити самого себе". Надто за умов, коли траплялися спокуси та спонукання до того, щоб відійти від спротиву тоталітарному радянському режиму задля особистого комфорту. Надалі Микола Георгійович, за його словами, планує більше часу присвятити творчій роботі, зокрема й написанню спогадів. Адже хоче, щоб якомога більше земляків, насамперед молодих, дізналися про витоки нашої державності й стали гідними продовжувачами справи її звитяжців.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України