Масове поховання часів Другої світової війни знайшли в піщаному кар'єрі на околиці Ковеля поблизу села Вербка. Під час роботи екскаватора на півтораметровій глибині було виявлено шар людських кісток. На думку почесного краєзнавця України Геннадія Гулька, який уже кілька років вивчає історію табору для військовополонених у Ковелі ШТАЛАГ-301, це можуть бути поховання і в'язнів табору, і розстріляних фашистами євреїв, які становили до війни більшу половину населення міста.

 

-- Якщо це справді так зване розстрільне поле, про яке йдеться в актах досліджень злодіянь фашистів у Ковелі, то це три величезні, розміром 20 на 20 метрів, могили, де поховані жертви Голокосту, усього десять тисяч чоловік, -- вважає краєзнавець. -- Згідно з тим же актом поруч було і 60 могил розміром 4 на 3 метри, де ховали розстріляних та померлих від голоду і хвороб червоноармійців, в'язнів гітлерівського концтабору. За нашою інформацією, йдеться про одинадцять тисяч загиблих. Ситуація з'ясується після того, як на місці страшної знахідки почнуть працювати пошукові загони "Відродження" і "Яхат". Але насамперед воно буде досліджене професійними археологами.

 

Аби убезпечити цю страшну знахідку від роботи "чорних археологів", місце масових захоронень охоронятимуть. Ексгумацію останків, як пообіцяв голова Дубівської об'єднаної територіальної громади Роман Троцюк, проводитимуть за кошти ОТГ.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України