У Кремінній відбулися дві важливі події, що стосуються соціального життя всієї області -- відкриття басейну та залу для важкоатлетів у обласному фізкультурному центрі "Олімп", а також вручення реанімобілів і спеціалізованого автотранспорту для медичних закладів області. З цієї нагоди до Кремінної прилетів Президент України Петро Порошенко.

 

На знімках:

 

Петро Порошенко поспілкувався
з тренером паралімпійців Риммою Старостіною

 

Фото на згадку з юними спортсменами

 

Фото
прес-служби ВЦА.

 

Через окупацію частини Луганщини та втрату основних спортивних баз у Криму в спортсменів рівня збірних команд України та області не лишилося іншого варіанту, як тренуватись у різних регіонах країни, які мають відповідні умови. Отже, керівництво області прийняло рішення модернізувати центр "Олімп" у повноцінну базу для олімпійської та паралімпійської підготовки спортсменів. Насамперед було добудовано басейн, який простояв у незавершеному стані років двадцять. На сьогодні це єдиний спортивний об'єкт обласного рівня на території, підконтрольній українській владі. З обласного бюджету на оплату виконаних робіт виділено 13,148 млн. грн.

 

Під час відвідування обласного фізкультурного центру Петро Порошенко зустрівся з провідними спортсменами, які тренуються та мешкають на базі олімпійського резерву. Трикратна олімпійська чемпіонка рекордсменка світу Ольга Бризгіна звернулась до Президента із проханням допомогти у створенні сучасного легкоатлетичного манежу. "Тут тренувався Сергій Бубка, зараз тренується збірна країни. Умови належні, проте є низка проблем. Для підготовки спортсменів необхідна зимова база -- критий легкоатлетичний манеж", -- акцентувала вона.

 

Заслужений тренер України з легкої атлетики Римма Старостіна підтримала Ольгу Бризгіну і нагадала, що у найтяжчі 2015--2017 роки луганські паралімпійці завоювали для України 77 медалей на змаганнях різного рівня. "Нам дуже важко було зберегти команду, створити умови для тренування, але завдяки підтримці обласної влади та особисто глави ВЦА Юрія Гарбуза нам це вдалося. Сьогодні у Кремінній створено найкращу базу для розвитку інваспорту, але легкоатлетичний манеж украй необхідний". Петро Порошенко поцікавився вартістю проекту та, дізнавшись, що потреба у коштах становить 20--25 млн. грн., пообіцяв допомогти. "Ми відпрацюємо медалями!" -- сказали у відповідь спортсмени.

 

Президент Петро Порошенко також узяв участь в урочистій церемонії вручення реанімобілів та спеціалізованого автотранспорту для медичних закладів області. Цього дня на центральній площі Кремінної рівними рядами виструнчились понад 40 авто, які після вручення ключів та сертифікатів головним лікарям медичних установ роз'їхались в усі куточки області. Для вирішення проблем центрів первинної медико-санітарної допомоги в області реалізується регіональна цільова програма з їх забезпечення спецавтотранспортом. Зокрема, передбачено придбати 61 одиницю санітарних авто, для чого виділена субвенція з обласного бюджету на загальну суму понад 10 млн. грн. Завдяки реалізації цієї програми медична допомога стала доступнішою для мешканців 11 районів, а також міста Сєверодонецька. Вже закуплено 48 автомобілів із 60 необхідних. Серед них -- неонатальний реанімобіль, оснащений найсучаснішим медичним устаткуванням, в якому, зокрема, є інкубатор для транспортування новонароджених, портативний ультразвуковий сканер, апарат для штучної вентиляції легенів та інше обладнання, яке дає можливість перевозити дітей у найтяжчому стані.

 

За словами Петра Порошенка, на відновлення інфраструктури Луганщини передбачено виділити в межах 1 млрд. грн., зокрема, на систему надання медичної допомоги вже виділено майже 350 млн. грн. Президент також повідомив, що підписав іще один закон, який "кардинально змінює" інвестиційний режим у Донецькій і Луганській областях. Він спрямований на відновлення пошкодженої війною інфраструктури. Зокрема, буде розроблена окрема програма "Світло в села Луганщини", яка допоможе освітлити 200 км. території області.

 

Під час робочої поїздки на Кремінщину Петро Порошенко зустрівся з військовослужбовцями однієї з танкових частин, що відведена від лінії зіткнення згідно з Мінськими домовленостями. Президент нагадав, що вже з 1 квітня військовослужбовці, які перебувають на передовій, отримуватимуть доплату до грошового забезпечення в розмірі 7,5 тис. грн., доплата захисникам, які перебувають на другій лінії оборони, становитиме до 3,5 тис. грн. Крім того, буде покращено умови розміщення військовослужбовців у місцях постійної дислокації.

 

Глава держави висловив переконання, що спільними зусиллями з дипломатами в країну буде повернуто мир та спокій, а також український суверенітет на окуповані території.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України