Станично-Луганський район повністю припинив отримувати електроенергію по лініях з непідконтрольної території області. Сьогодні його прифронтові населені пункти користуються новою лінією електропередачі, яку збудувало Луганське енергетичне об’єднання. Відтепер понад 12 тисяч абонентів можуть не боятися, що «ЛНР» відключить їм світло.

Гендиректор ЛЕО Володимир Грицай зазначає, що будівництво відпайки від ВЛ-35 кВ «Плотина—Комишне» на підстанцію «Станично-Луганська» здійснювалося протягом усього 2016 року. Загальна довжина траси лінії становить понад 13 кілометрів, тут установлено 100 опор. Траса проходить по пересіченій місцевості з піщаними ґрунтами, де обмежено застосування колісної техніки. Тому будівельникам довелося планувати рельєф місцевості, залучати саперів із ЗСУ для розмінування території.

За словами Володимира Грицая, питання про будівництво лінії гостро постало ще наприкінці 2014-го, коли на території, не підконтрольній українському уряду, вирішили використовувати рубильник як інструмент політичного тиску. Тоді в ЛЕО провели всі необхідні підготовчі роботи та розвідки, розробили проект. На сьогодні залишається ще одна важлива проблема — заборгованість споживачів перед ЛЕО, і її без допомоги держави не розв’язати.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.