За останню добу (станом на ранок 19.04) бойовики 35 разів відкривали вогонь по наших військових. За даними прес-центру АТО, найбільше обстрілів на маріупольському напрямку. Ворог накривав вогнем із 82-міліметрових мінометів, протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів опорні пункти поблизу Красногорівки. Біля Водяного й Гнутового обстрілював із гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та озброєння БМП. Крім того, по позиціях морських піхотинців під Водяним окупанти били з зенітної установки ЗУ-23-2. По опорних пунктах біля Старогнатівки, Талаківки і Широкиного противник гатив із гранатометів, а біля Чермалика і Павлополя — з кулеметів великого калібру.

На донецькому напрямку поблизу Авдіївки, Кам’янки і Зайцевого бойовики обстрілювали з гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру. По захисниках Пісків і Опитного били з великокаліберних кулеметів. На луганському неспокійно було біля Катеринівки, Кримського, Станиці Луганської.

Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Режим тиші не діє. Вночі «орки» обстрілювали наш опорник із мінометів та гранатометів. Нині ситуація стабілізувалася. Ворожа артилерія не працює, періодично відбуваються провокації зі стрілецької зброї. Розвідка повідомляє, що окупанти стягують на передову важку техніку й окопуються. Знову активізувалися диверсійні та снайперські групи. Протидіяти їм ми вже навчилися. Усі хлопці живі й здорові. Затишшя ми використовуємо по максимуму — обладнуємо позиції. Адже сховатися ніде, усі будівлі зруйновані вщент. Тому доводиться зариватися в землю. Зазначимо, що режиму тиші, про який домовлялися в Мінську, ми від російських найманців так і не дочекалися».

За даними ГУР Міноборони, російські окупаційні війська продовжують використовувати житлові райони для здійснення провокаційних обстрілів наших військових. «Противником було застосовано заборонене Мінськими домовленостями озброєння, у тому числі міномети, з позицій у безпосередній близькості від будинків приватного сектору населеного пункту Ясинувата. Російське командування проігнорувало скарги на дії підлеглих та наполягало на зверненні населення до «місцевих органів влади» зі звинуваченням у обстрілах сил АТО», — зазначили в прес-службі силового відомства.

Олександр БРОНСЬКИЙ.